Монашење у манастиру Раковац

Синоћ, у навечерје празника Светих бесребреника Козме и Дамјана, у манастиру Раковац, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије замонашио је нашег брата Симу и дао му монашко име Никанор.

Древна светиња манастир Раковац, један у низу фрушкогорских бисера је у навечерје манастирске славе био центар сабрања монаштва, свештенства и верног народа из свих делова Срема. Поред архимандрита Стефана игумана манастира Велика Ремета и Арсенија игумана манастира Бешеново, били су присутни и игуман манастира Ђипша Лукијан, игуман манастира Клисина Василије, игуман манастира Шишатовац Андреј, игуманија манастира Јазак Параскева, као и заменица игуманије манастира Беочин мати Варвара са сестринством. Многобројни протојереји-ставрофори, протојереји, јереји, студенти и богослови су својим појањем за обе певнице допринели овом свечаном чину.

После вечерњег богослужења и честитања монаху Никанору на примљеном монашком постригу, домаћини овог сабрања, игуман Евгеније и духовник манастира јеромонах Варнава са братством и сестринством, приредили су богату трпезу љубави за све госте. Том приликом, присутнима се обратио ректор Карловачке богословије, протојереј-ставрофор Јован Милановић. Надахнуту беседу оца Јована можете послушати у прилогу овог текста.

На крају, важно је истаћи и то да је из села Вишњићева, где је некада у сеоском храму ревновао брат Сима, пристигао пун аутобус верника да са даровима и пуним срцем радости, присуствује монашењу, јер је њихов Сима од данас монах Никанор. Достојан!

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Обраћање ректора Карловачке богословије протојереја-ставрофора Јована Милановића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *