Уснуо у Господу протојереј-ставрофор Лука Јовић

У петак 7. јула 2023. године, а на празник Рођења Светог Јована Претече и Крститеља Господњег, кога и као крсну славу прославља породица Јовић, на дан његовог Сабора (20. јануара), упокојио се протојереј-ставрофор Лука Јовић у КБЦ „Бежанијска коса“ на Новом Београду, у 77. години живота.

Прота Лука је рођен 27. октобра 1946. године у месту Доња Пакленица код Добоја, у Републици Српској. После Основне школе, 1961. године уписује Богословију “Светих Кирила и Методија” у Призрену, коју завршава 1966. године. Након средње богословске школе, ступа у брак са својом изабраницом Душанком. Блаженопочивши Епископ зворничко-тузлански Лонгин (Томић) га рукополаже у чин ђакона 1. октобра, и чин свештеника 2. октобра 1968. године. На првој парохији у Михајловцу код Неготина је провео 7 година, а након Михајловца прота Лука је службовао у местима Бор (1975-1980), Књажевац (1980-1989) и Доњи Милановац (1989-2009). У Доњем Милановцу је и живео као пензионисани парох до упокојења. Од почетка до краја своје свештеничке службе је предано и вредно радио на Њиви Господњој као прави посленик и пастир на корист верном народу православном и Цркви својој, а млађим нараштајима свештенослужитеља као пример од кога се доста доброг могло научити. 

Међу онима који ће се као најближи сродници увек молити за проту Луку су супруга Душанка, син Зоран, ћерка Зорица, снаја Раденка, унуци Далибор, Марија, Душан, Лука, Марко и праунук Василије. 

У недељу 9. јула 2023. године, у 12:00 часова, у цркви Светог Сисоја у селу Трбук, опело је извршио протојереј-ставрофор Мирко Николић, архијерејски намесник добојски, уз учешће више свештеника из епархије зворничко-тузланске, тимочке, сремске, банатске, бихаћко-петровачке и других. 

Земни остаци проте Луке су сахрањени на месном гробљу села Трбук на којем ће почивати до Другог доласка Господњег и Општег Васкрсења. 

Вечан ти помен оче Лука, и Господ Бог нека те настани у Царство Небеско.

Благодаримо оцу Светогору Сандићу за достављен извештај.

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *