Света aрхијерејскa Литургија у Добановцима – презвитер Стефан Гавровски нови свештенослужитељ на Њиви Господњој

У Пету недељу по Педесетници, 9. јула 2023. године, Светом архијерејском Литургијом у добановачкој цркви Светог Николаја, началствовао је Епископ сремски Господин Василије уз саслужење протојереја-ставрофора др Драгомира Санда и Илије Цревара, пензионисаног пароха добановачког; протојереја Милана Алимпића старешине цркве и Николе Деспота пароха старопазовачког; јереја Јулијана Тодоровића и Божидара Ђенића, пароха добановачких. На торжественој Литургији саслуживали су епархијски ђакон Горан Власац и старопазовачки Стефан Гавровски. За певницом су ангелским гласовима појали наши теолози и богослови.

Током Свете Литургије, Епископ сремски Василије је у чин презвитера рукоположио ђакона старопазовачког Стефана Гавровског. Исповедно писмо читао је крстоносни прота Драгомир Сандо. У препуној цркви, после свештеничке заклетве и примања свештеничких знамења из руку Епископа Василија, верни народ је новорукоположеном свештенику Стефану Гавровском кликтао Достојан! Аксиос!

Честитајући свештеничку службу оцу Стефану, будућем пароху румском, Преосвећени Владика Василије је позвао верни народ да се усрдно моли за њега, како се усрдно моле на сваком богослужењу. О потреби заједничке молитве и сабирања у нашим храмовима казивао је Епископ Василије после божанске Литургије позвавши верне да се моле у свом срцу да утихну сви пожари, ратови широм света.

Презвитер Стефан Гавровски рођен је 28. јула 1996. године у Београду. По завршетку основне школе, 2011. године, као носилац дипломе ,,Вук Караџић“ уписује Богословију Светог Саве у Београду, коју завршава са одличним успехом.

У току школовања у Богословији саставио је и објавио своју прву књигу ,,Знамените личности Богословије Светог Саве (њени професори и ученици)“, која представља значајну духовну реминисценцију на најзначајније личности које су прошле кроз врата Богословије Светог Саве. 

По завршетку богословије, благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија уписује студије на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, које завршава у року и стиче звање дипломираног теолога – катихете. 

Године 2020. уписао је мастер студије на истом факултету. У току студија био је вишегодишњи секретар Студентског парламента и члан Савета факултета. Током завршне године студија именован је за катихету у ОШ ,,Бошко Палковљевић Пинки“ у Старој Пазови и Батајници, а школске 2020/2021. постављен је за катихету у ОШ ,,Прота Симеон Араницки“ у Старој Пазови. Руководио је дечјим црквеним хором ,,Анђелчићи“ у Бусијама.

У недељу Православља, дана 21. марта 2021. године руком Епископа сремског Господина Василија рукоположен је у свештени чин ђакона. Ожењен је Дијаном Гавровски (рођ. Божичковић), фармацеутским техничаром из Војке. Са 1. априлом 2021. године одлуком Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија постављен је за парохијског ђакона у Старој Пазови.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија:

Презвитер Стефан Гавровски – Свештеничка заклетва:

Са Свете Литургије – Свјати Боже:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *