Празник Рођења Светог Јована Крститеља – Ивањдан у Великој Ремети

Данас када наша Црква прославља Рођење Светог Јована Крститеља, посебно је било свечано у манастиру Велика Ремета.

Светом Литургијом је началствовао високопреподобни архимандрит Арсеније, игуман манастира Бешеново, уз саслужење протојереја-ставрофора проф др Драгомира Санда, протојереја Милана Пршића, јереја Бојана Нинковића и ђакона Јанка Кртолице. За певницом су били полазници летње школе појања Корнелију у спомен.

Велики број верника пристигао са свих страна из србских земаља испунио је храм и порту ове древне светиње. После читања Светог Јеванђеља присутном народу се обратио протојереј-ставрофор проф др Драгомир Сандо и у надахнутој беседи бираним речима говорио о рођењу Светог Јована Крститеља. Беседу можете послушати у прилогу ове вести.

Након Свете тајне причешћа и поделе нафоре обављено је освећење славских дарова. Као и сваке године домаћин овог великореметског сабрања високопреподобни архимандрит Стефан, са својим братством и сестринством и уз велику помоћ кумова, приредио је трпезу љубави за све присутне. Сабор не би био сабор да се не запевају завичајне песме, а то су овај пут приредили народни певачи изворне групе.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа проте Драгомира Санда

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *