Канонска визитација Архијерејског намесништва шидског

На дан Светог свештеномученика Доротеја и Преподобног Петра Коришког, 18. јуна 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије предузео је канонску визитацију монашких обитељи и парохијских заједница у Архијерејском намесништву шидском. Том приликом, обишао је свете храмове у Илоку, Моловину, Соту, Беркасову и Вишњићеву.

Преосвећени Господин Епископ је молитвено присуствовао Светој Литургији у храму Светог архангела Гаврила, у манастиру Привина Глава, где је одржао архијерејску беседу мноштву окупљеног верног народа. Између осталог,  у надахнутој проповеди, Његово Преосвештенство је истакао:

„Можете замислити тај позив Господњи, који се не односи само на Светог Петра, Светог Андреја, Светог Јакова, Светог Јована и друге апостоле које је Он призвао. Тај призив и позив Господа нашег Исуса Христа односи се и на нас, децу 21. века, непрестано вибрирајући кроз читаву историју наше Свете Цркве и остављајући нас да се питамо каква је то снага духа коју су имали Свети апостоли, да истог трена оставе своје животе и домове и постану рибари људских душа. Тако су се напајали водом живом из мудрих и упечатљивих беседа Господа нашег Исуса Христа, а потом их је Он наоружао Духом Светим, који им је дао такву снагу да су успели да реч Светог Јеванђеља пренесу у све крајеве васељене, све до дана данашњег. Каже Свети апостол Павле: Тешко мени, ако не проповедам и то би требало да буде мотив за све нас да узмемо, свако у својој мери, учешћа у тој великој мисији и да ширимо реч Јеванђеља, не само речима, већ и својим поступцима и самим стилом живота.“

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *