Вазнесење Господње – слава манастира Беочин

Фрушкогорски манастир Беочин је данас литургијски обележио своју храмовну славу – Спасовдан. Светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Бранислав Поповић уз саслужење протојереја Милоша Илића и протонамесника Вељка Грубача, пароха I парохије храма Преображења Господњег у Беочину. За певницом су били браћа Милош и Војислав Башица, студенти Православног богословског факултета.

Верни народ србски је и овај пут у великом броју доспео са свих страна у ову нашу светињу, која је као и сви фрушкогорски манастири у прошлости много страдала. Записано је да је манастир Беочин у својој новијој историји сачуван од рушења за време другог светског рата, али су га зато озлоглашене усташе опљачкале и све вредно од икона, сасуда, стилског намештаја, до библиотеке од око 4.000 књига, однели у Загреб. Дуго после рата је манастир био дечија болница и “складиште” Архива Војводине, а опоравак од безбожничких недела дуго траје. Досадашње игуманије, блаженопочивша Екатерина и садашња Варвара са сестринством и добротворима, обнављале су и обнављају светињу, која данас блиста готово пуним сјајем. Важно је напоменути да су многи верници у овој светињи пред чудотворном иконом Пресвете Богородице Беочинске, уз молитве и пост, добили исцелење, а жене које нису могле имати пород, постале су мајке. Бројна сведочења о томе постоје и зато је и данас храм био испуњен народом.

После Свете Литургије и Причешћа народу се обратио протојереј-ставрофор Бранислав Поповић бираним речима у надахнутој беседи, коју можете послушати у прилогу. После освећења славских дарова досадашњи кум Горан Вуковић из Бијелог Брда предао је део колача и кумство Мири Ромић из Беочина. Као и увек до сада, игуманија Варвара са својим сестринством и кумовима приредила је окрепљење за све присутне за трпезом љубави.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа протојереја-ставрофора Бранислава Поповића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *