Страсна седмица (Седмица страдања Христовог) у Сусеку

Седмица Страдања Христовог почела је празником Цветне недеље и Уласком Христовим у Јерусалим. Кроз догађаје Христовог изгона трговаца из јерусалимског храма на Велики понедељак и парусијалног (парусија = Други Христов долазак) одговора фарисејима и садукејима на Велики уторак, на Велику среду Црква се богослужбено сећа Јудине издаје Христа првосвештеницима и старешинама јеврејског народа за тридесет сребрника. У тај спомен 12. априла 2023. године са почетком у 10.00 часова служена је Литургија пређеосвећених Дарова.

На Велики четвртак, 13. априла 2023. године са почетком у 10.00 часова посебном Литургијом Светог Василија Великог прослављен је спомен на прву Литургију и Евхаристију – Тајну вечеру Господа Исуса Христа са ученицима и Христово омивање ногу њихових. Увече истог дана са почетком у 19 часова служено је Велико бденије са читањем 12 Еванђеља о Страдању Христовом. Овај богослужбени чин представља увод Цркве у крстоносни дан Великог петка.

На Велики петак, 14. априла 2023. године са почетком у 8.00 часова служени су Царски часови којима се прославља дуготрпљење Господње. У наставку дана са почетком у 16.00 часова служено је Вечерње са Изношењем Плаштанице, а затим је вршено Мало повечерје са Плачем Мајке Божије. У 19.00 часова је служено Јутрење Велике суботе које се у народу још назива Опело Христово због појања статија, посебних збирака стихова и песама које одишу жалошћу због крстоносне смрти и погреба Христовог, али уједно и величајући Његову Жртву за сав људски род.

На Велику суботу, 15. априла 2023. г. са почетком у 10.00 часова, парох сусечки јереј Немања Теофиловић је служио посебну Литургију Светог Василија Великог у спомен Христовог погребења и пасхалног избављења мртвих из дубине ада. За певницама ревносно су појали сусечки ученици сремскокарловачке Богословије “Свети Арсеније Сремац” – Лазар Ковачевић и Драган Варечка, ученик веронауке VIII разреда сусечке ОШ “Јован Поповић” млади Александар Пилиповић и чланови храмовног Појачког састава “Благовеститељ” са хоровођом госпођом Александром Теофиловић.

Током ових дана забележено је активно молитвено учешће верног народа и помоћ у организацији и реализацији пратећих делатности, као што је првенствено великосуботње дружење уз кување, фарбање и украшавање Васкршњих јаја у црквеној сали при Храму Светог архангела Гаврила.

Tекст: јереј Немања Теофиловић, парох сусечки

Фотографије: попадија гђа Александра Теофиловић, Анастасија Миљић, Младен Апић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *