Одржана пројекција филма “ПОБЕДИЛАЦ СМРТИ” на Велики Понедељак у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми

На Велики Понедељак, 10. априла 2023. године, у Саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми пројектован је филм “ПОБЕДИЛАЦ СМРТИ”.

Старешина храма, протонамесник Душан Вишекруна, као организатор филмске вечери, обратио се пред пројекцију филма и отворио тему о свести и величини недеље у којој се налазимо, а која је кроз филм потпуно уобличена.

Свој допринос овој духовној вечери дао је и г. Драган Цакић као техничка подршка. Иначе, снимке богослужења и манастирског живота у дане Страсне седмице и Васкрсења снимила је продукцијска кућа “Cinnamon production” из Београда, у манастиру Високи Дечани, 2009. године.

Значај сваког од ових дана посебно, објашњен је цитатима из Јеванђеља, из богослужбених текстова Посног Триода Свете Велике седмице, из беседа Светог Јована Златоустог, Светог Владике Николаја Жичког и Светог оца Јустина Ћелијског.

Треба споменути да је Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је у време рада на једној фази филма 2010. године био администратор Епархије рашко-призренске, у филму објаснио смисао свих најважнијих догађаја последње седмице Христовог живота на земљи, Његовог страдања за нас и значај Васкрсења Христовог.

У Јеванђељима описани догађаји из Страсне седмице и непосредно после Васкрсења, у филму су илустровани фрескама са зидова дечанске цркве, пошто је у богатом дечанском фрескопису детаљно осликано све што се у те велике дане догодило са Христом.

Пријатно и душекорисно духовно вече настављено је и након емитовања филма у заједничарењу са својим духовним оцима, а у исказаној жељи да се  ускоро поново окупе у Светом Саборном храму, где ће их неким новим догађајима изнова обрадовати наши оци, својим доброчинством, бригом за духовно спасење и љубављу.

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *