Свечано прослављен празник Лазарева субота-Врбица у храму Вазнесења Господњег у Руми

У суботу 8. aприла 2023. године у румском храму Вазнесења Господњег празник Лазареве суботе-Врбица је прослављен на достојанствен и свечан начин. Порта Вазнесењског храма је била мала да прими све вернике и њихове малишане који су дошли да учествују у дечијим радионицама које је организовао свештеник Ђорђе Санчанин, парох I парохије уз помоћ многих парохијана.

У 16.30 часова почеле су радионице у парохијској сали а поред цртања и певања деца су уживала и у игрању стоног тениса. У 18.00 часова почело је вечерње богослужење које су служили протојереј Драган Арсеновић, парох II парохије, јереј Ђорђе Санчанин, парох I парохије и пензионисани парох и архијерејски намесник румски протојереј-ставрофор Јован Јовичић. За певницом су појале мајке кола Српских сестара као и студент завршне године Богословског факултета г. Михајло Санчанин.

Напослетку вечерњег богослужења отац Ђорђе Санчанин се обратио верном народу са пригодном беседом о празнику, а свакако је поделио лепе и радосне вести да се у оквиру храма Вазнесења Господњег прави Епархијски центар Епархије сремске, где ће нам драги Епископ Василије имати и своју резиденцију. Такође, отац Ђорђе је најавио и да се у оквиру Епархијског центра планира изградња и ризнице-музеја са свим старим црквеним стварима на нивоу архијерејског намесништва румског. После пригодне беседе свештенство је освештало и поделило освештане врбине гранчице а потом се кренуло у литију око светог храма.

Духовно сабрање је настављено у парохијској сали где су сви присутни почашћени са слатким и сланим пецивима које су спремиле честите мајке. Сва деца су од оца Ђорђа Санчанина добила благодарнице у знак благодарности за учешће у дечијим радионицама .

Следеће окупљање младих је на Велики Петак, поводом традиционалног фарбања јаја у црквеној порти, и на Васкрс, такмичење у куцкању јајима после свете литургије.

Хвала унапред и свако добро.

Отац Ђорђе Санчанин

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *