Дочек моштију Светих мученика бихаћко-петровачких и монашење у манастиру Велика Ремета

У навечерје празника Светог Григорија Паламе у манастиру Велика Ремета замонашен је искушеник Срећко. Сам чин монашења у пуном храму Светог Димитрија обавио је Епископ сремски Господин Василије доделивши новом монаху име Мојсије, по Светом Мојсију Муринском. После монашења служено је јутрење и приређена трпеза љубави за присутан народ.

Традиционални сабор верног православног народа се и ове године одржао у манастиру Светог Димитрија у Великој Ремети у другу недељу Васкршњег поста у част Светог Григорија Паламе. Сабрање је започето у навечерје празника монашењем и настављено сутрадан Светом архијерејском Литургијом. Дочек Епископа испред манастира је био величанствен, јер су стигле мошти Светих мученика бихаћко-петровачких као дар овој светој обитељи и верном народу на поклоњење и исцелење.

Светом Литургијом је началствовао Епископ бихаћко-петровачки и рмаљски Господин Сергије уз саслужење игумана манастира Трескавица архимандрита Варнаве, протојереја-ставрофора Бранислава Поповића, протојереја-ставрофора проф. др. Драгомира Санда, протојереја-ставрофора Маринка Радмила, протојереја Николе Деспота, пароха старопазовачког, протојереја Петра Божића, пароха инђијског, протојереја Душана Вишекруне, старешине Саборног храма у Руми, протојереја Слободана Вујасиновића, Архијерејског намесника сремскокарловачког и епархијског ђакона Горана Власца. За певницом су били појци Јован Стругар, Милан Димковић и Сава Мијаиловић, ученици Карловачке богословије са својим професором Јованом Стојановићем.

У току Литургије верницима се обратио Епископ Сергије у надахнутој беседи, коју имате у прилогу ове вести. После Свете тајне причешћа и поделе нафоре обављено је сечење славског колача и кољива. Као и сваке године до сад, од када је ова светиња обновљена, кумови су из честите многобројне породице Милановић из Нове Пазове, који традиционално приреде богату посну трпезу љубави за све госте.

За време обеда Епископ сремски Господин Василије изложио је у надахнутој беседи значај светих моштију код нас Православних хришћана. Сабрање је завршено уз две -три изворне завичајне песме које су отпевали изванредни појци архимандрит Варнава и протојереј Слободан Вујасиновић, а на крају се гостима представила деветогодишња девојчица Марија Ђуровић са песмом о Косову. Иначе, Марија је манастирско мезимче, које својим песмама и рецитацијама још од раније отвара врата свих срца.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа Епископа бихаћко-петровачког и рмаљског Господина Сергија

Обраћање Владике Сергија и Владике Василија поводом доношења моштију Светих мученика бихаћко-петровачких у манастир Велика Ремета


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *