Почетак Часног поста у Бусијама

На самом почетку Часнога поста, у његову прву недељу, када наша Света Црква Православна обележава успомену на једну од њених великих победа, торжественом Литургијом је у храму Светих Кирила и Методија у Бусијама началствовао протојереј-ставрофор проф. Душан Петровић, ректор Карловачке богословије (у пензији), уз саслужење пароха бусијских, протојереја Миће Ристића (старешине цркве) и јереја Николе Ерцега.

Да ову победу и победиоца, поново прославе, верни народ Бусија  је испунио цркву како би и литургијским учешћем додао молитве на дугу бројаницу од победа и читаву војску победилаца. Благословене и свете душе окупљене  у недељу 5. марта 2023. године у храму Светих равноапостолних Ћирила и Методија, подсећају се на многобројне победе наше вере.

Апостол је данас читао вероучитељ Милан Шево који се старао да се ученици основне школе “Бранко Радичевић” припреме за Свето Причешће и причесте се Телом и Крвљу Господа нашег Исуса Христа. У надахнутој проповеди отац Мићо је вернима поручио да се држимо своје вере, Светих отаца, наших светитеља Саве, Николаја Охридског и Жичког, Преподобног Јустина Ћелијског и свих са њима.

После торжествене Литургије сви су прешли у парохијску салу како би примили Реч Божју од протојереја-ставрофора Душана Петровића кроз предавање Улога и значај Поста за спасење. 

О Посту, његовом утемељењу, начину како ћемо једноставно примењивати телесни и првенствено духовни Пост, казивао је отац Душан и учинио да се загреју срца надом и љубављу, и да јасно видимо Онога Који се невидљиво за Цркву своју бори и толиким је победама овенчава. Отворише речи проте Душана вид духовни да не заслепимо и у слепилу се не предамо непријатељу.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Беседа протојереја Миће Ристића:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *