Богојављење у Бечмену

Традиционална манифестација „Богојављење – пливање за Часни крст” одржана је ове 2023. године једанаести пут у Бечмену, у четвртак 19. јануара. 

Црква прославља овај истинити догађај када је у Јордану стајало Друго Лице Свете Тројице, Син Божји као Богочовек, глас Бога Оца зачуо се са Небеса, а над Сином Божјим лебдео је Дух Свети у облику светлоснога голуба.

Прослављајући  Богојављење када се јавно открио Бог као Отац, Син и Дух Свети, као Света Тројица, верни народ Бечмена и околних места је узео пуно учешће у Светој Литургији којом је чинодејствовао протојереј-ставрофор Слободан Радојчић (пензионисани парох сурчински), док је певницом руководио парох бечменски старешина цркве Светог Саве, Немања Бошковић. Том приликом, прота Слободан је произнео празничну проповед. 

Као када се Бог јавио и васељену просветио, исто је тако и данас на Светој Литургији било. Поред верног народа, учешће у Литургији узео је седамдесет један учесник овогодишњег Богојављенског пливања за Часни крст. После торжествене Литургије извршен је чин великог Водоосвећења. 

Вук Филиповић први допливао до Часног Крста

Богојављењском литијом из порте бечменског Светосавског храма стигло се до излетишта Бечменска бара где је од 12.00 часова почело представљање учесника пливања за Часни крст на језеру.

Господин Милош Гачић, председник организационог Одбора богојављенског пливања и ове је године очински бринуо о пливачима и водио програм овогодишњег пливања за Богојављенски Крст. Пливачи су изговорили заклетву у част Српске Цркве што је Света, у част Косова и Метохије, заклињући се да ће испунити правду сваку, да ће помоћи болесном и нејаком, српској земљи и роду за које ће ићи и у ватру и у воду. “Пливаћемо  у част Господа нашег Исуса Христа, тако нам Бог помогао!“ громким гласом заклели су се пливачи.

Породица Гачић има три сина, три витеза: најстарији је Никола који је од почетка у организацији Богојављенског пливања (живи и ради у Србији) и близанце Петра и Ивана који живе и раде у Америци, али свој дом Отечество не заборављају па су и овом приликом пливали за Часни Крст. 

Можемо рећи да се овој породици прикључио и раб Божји новокрштени Стефан – Арт који живи и ради у Америци. Арт се крстио на Крстовдан у овој цркви и каже да је за њега настао нови живот. 

Захвалнице, крст и медаље  су уручене сваком учеснику за трпезом  Агапе. 

Организатори манифестације

Организатор манифестације је Туристичка организација Градске општине Сурчин, у сарадњи са СВЕБОР савезом Београда и Храмом Светог Саве у Бечмену, под покровитељством Градске општине Сурчин, уз подршку јавних предузећа ове општине.

Догађај су својим присуством увеличали садашњи председник Општине Сурчин, г. Стеван Шуша и његова претходница гђа Весна Шаловић. 

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Проповед протојереја-ставрофора Слободана Радојчића 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *