Молебан за благослов Новог лета Господњег у цркви Свете Петке у Сурчину

Да почетак Нове године буде благословен и спасоносан за свакога од нас, молитвено се постарало свештенство цркве Свете Петке у Сурчину. Молебан је у петак 13. јануара 2023. године служио јереј Милан Томашевић.

Да подсетимо: Нову годину по Јулијанском календару, која се слави у ноћи између 13. и 14. јануара, обележавају Српска, Руска и Грузијска црква, Јерусалимска Патријаршија и Света Гора.

У суботу, 14. јануара 2023. године торжественом Литургијом Светог Василија Великог началствовао је старешина цркве Свете Петке, протојереј Александар Цвитановић, док је Хор Покрова Пресвете Богородице, вођен диригентском руком Ђорђа Гавриловића ангелским гласовима узвеличао народно сабрање.

За певницом су били мaстер теолог Стефан Недић, вероучитељ у Сремској Митровици и Василије Јосимовић, студент Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

После Литургије и благодарења Господу, вернима се обратио старешина цркве, пожелео срећну и Богом благословену Православну српску Нову годину.

Радост Божићног празника кроз све ове дане, имала је своје место и у сусретању верних за трпезом Агапе, у Светосавској сали, па је тако у ову недељу организовано представљање књиге Савршени виноделац, Архимандрита Прокопија Болића игумана манастира Светих врачева Раковца, издање Краљевског Свеучилишта Пештанског, из 1816. године. Књигу је приредио Драго Вулиновић а превод са старословенског је учинио Мр Стефан Недић, катихета у Сремскомитровачкој гимназији.

Извор: Сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *