Радост Божића у Шидским Бановцима

Рођење Богомладенца Христа у малој духовној оази –  парохији Шидски Бановци прославља се посебно свечано. Припрема за прославу најрадоснијег хришћанског празника почела је одласком млађих парохијана у шуму, са благословом надлежног пароха протојереја Николе Гвозденовића, где је одсечен бадњак за Свети храм.  Бадње вече је једини празник у години када се малобројно становништво наше парохије окупи да заједно саборно прославе Рођење Христово.

Вечерње богослужење , које је служио парох протојереј Никола Гвозденовић, почело је у 18 часова. По завршетку вечерњег богослужења освећени су бадњаци, потом су верном народу  као благослов подељени мали бадњачићи. На изненађење свих присутних и емотивно присећање најстаријих на своје детињство, обновљен је стари обичај “пијукања” и даривања најмлађих. По налагању освећених бадњака, окупљени народ је наставио прославу Бадње вечери уз трубаче и богато послужење које је припремила управа Црквене Општине и Удружење жена “Бановчанке”.

Празник Рођења Христовог је прослављен светом литургијом коју је служио надлежни парох протојереј Никола Гвозденовић.  По завршетку свете литургије, по традицији је преломљена божићна чесница у којој се налазио златник коју је пронашла ученица седмог разреда Марија Ралић.

 Мир Божији, Христос се роди!

Благодаримо проти Николи Гвозденовићу за достављен извештај

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *