Дочек Светих моштију у Бешки

Дан 6. јула 2016. године Господње био је цео у ишчекивању доласка светих моштију Преподобне Ангелине Српске у Бешку. Поводом тога, мала Анастасија Ђокић, ученица 4. разреда, гостовала је у емисији „Ходочашће Мајке Ангелине“ у радију „Српски Сион“, јер је Анастасија освојила мноштво награда за своје песме на локалним и међународним конкурсима и њен рад је презентован јавности. Поводом овог великог догађаја, ходочашћа светих моштију, написала је песму „Мајка Ангелина анђеоско име“ коју је читала уживо у емисији. Са њом је гостовао и њен вероучитељ, писац ових редова.WP_20160706_10_54_05_Pro


После подне, око 17.30 h, мошти Мајке Ангелине су кренуле из Крчедина и свечано дочекане у Литији. Сусрет са Светима је посебан осећај за свакога верујућег човека, а сам догађај је улепшао својим присуством Његово Преосвештенство Г. Василије. Певајући тропар Свете, њене мошти су свечано носиле жене из Бешке, деца из КУД-а „Бранко Радичевић“ била су обучена у народну ношњу, а деца са веронауке су носила венчиће исплетене од ивањског и другог цвећа. Акатист је читао Његово Преосвештенство Г. Василије, а одређени свештеници за Акатист, били су протојереј Радомир Сандо, протонамесник Радомир Клинцов и јереј Драгољуб Јанковић. Међутим, присуство мноштва свештенства је улепшало догађај, па су сви присутни свештеници читали заједно са Његовим Преосвештенством. У беседи Његово Преосвештенство Г. Василије је поменуо да Света долази да обиђе своје, и да је долазак светих моштију благослов за место и за цео народ. Време у коме живимо је тешко, али уз Свете свако време добија испуњење у вечној радости.
После акатиста приређен је пригодан програм. Градски хор из Инђије је извео две песме пред Његовим Преосвештенством и свештенством – „Тебе појем“ и „Песма Мајке Ангелине“. Деца са веронауке су отпевала такође две песме, а Анастасија је свој рад „Породица“, за који је добила награду у Руском дому на конкурсу часописа „Светосавско звонце“, прочитала пред Његовим Преосвештенством. После тога је уследила трпеза љубави у Светосавском дому парохије Ваведења Пресвете Богородице у Бешки.
вероучитељ Горан Груловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *