БОЖИЋ У ХРАМУ ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У РУМИ

Прослава Божићних празника у најстаријем крају у Руми започела је Бадњим јутром. У петак 06. Јануара 2023. године у 06.00 часова велики број православних верника из Руме на челу са свештеником храма Вазнесења Господњег, јерејем Ђорђем Санчанином, су по већ устаљеној традицији кренули пут манастира Мала Ремета где је свештеник Ђорђе по благослову намеснице манастира, мати Февроније, служио јутрење богослужење. Напослетку јутрењег богослужења отац Ђорђе се пригодним речима захвалио мати Февронији на гостопримству. За све присутне је припремљено послужење у сали конака а потом су верници са својим свештеником Ђорђем на “Широким лединама” посекли Бадњак и кренули назад ка Руми где је протојереј Драган Арсеновић служио свету литургију у 09. 00 часова.

Бадње вече у прелепом вазнесењском храму је прослављено као и увек уз присуство многобројних верника. Вечерњу службу су служили протојереј Драган Арсеновић и јереј Ђорђе Санчанин уз молитвено присуство пензионисаног румског пароха протојереја-ставрофора Јована Јовичића. Оци Вазнесењског храма су имали част да угосте драгу председницу Општине Рума г-ђу Александру Ћирић, председника Скупштине општине Рума г-дина Стевана Ковачевића, начелника Општинске управе г-дина Душана Љубишића, шефа кабинета председнице општине Рума г-дина Сашу Пејовића, као и остале многобројне представнике локалне самоуправе. Свештеник Ђорђе Санчанин је по благослову проте Драгана Арсеновића одржао пригодну беседу у којој је позвао све на узајамну љубав једних према другима као и да не заборавимо оне којима је потребна помоћ. Свештеник Ђорђе је упутио речи захвалности представницима локалне самоуправе за сву помоћ и пажњу коју негују према храму Вазнесења Господњег и у част празника Рођења Господа Исуса Христа даривао председницу општине Рума г-ђу Александру Ћирић, председника Скупштине општине Рума г-дина Стевана Ковачевића и начелника Општинске управе г-дина Душана Љубишића иконом Господа Исуса Христа. Потом је свештеник Ђорђе изразио велику захвалност свим људима добре воље који помажу храм Вазнесења Господњег и који су увек уз своје свештенство а дела узајамне слоге и љубави се, како каже отац Ђорђе, виде по посети светом храму и свему ономе што се ради у светоме храму. Напослетку, коњаници су као и увек по традицији маљанског краја на челу са г-дином Миланом и г-дином Ђорђем Шушњаром донели Бадњак који су председница Општине Рума г-ђа Александра Ћирић и свештеник Ђорђе Санчанин положили у ватру. За сав верни народ управа храма је уз помоћ парохијана обезбедила бадњачиће, за малишане као и увек до сада дарове у виду слаткиша и за све присутне коктел пециво и кувана пића. Управа храма се захваљује г-дину Раши Башићу,г-ђи Снежани Башић и г-дину Милету Вајагићу на фотографисању овог великог догађаја за нашу свету Цркву. Свештеник Ђорђе Санчанин је током вечери заједно са својим братом Михајлом Санчанином посетио дежурну службу СУП Рума и ватрогасце где им је честитао Бадње вече и однео послужење.

На празник Рођења Богомладенца Господа Исуса Христа – Божић јутрење богослужење су служили протојереј Драган Арсеновић и јереј Ђорђе Санчанин а свету литургију су служили поменути оци уз пензионисаног пароха румског протојереја-ставрофора Јована Јовичића. Посланицу Његове Светости Патријарха Српског Господина Порфирија и браће архијереја Српске Православне Цркве верном народу је прочитао јереј Ђорђе Санчанин а напослетку свете литургије је ломљена чесница коју по традицији дарује пекара “Докмановић” – пекара породице г-дина Предрага и г-ђе Драгице Докмановић. Божићну парицу је пронашао г-дин Миле Кубет. Свим православним верницима желимо благе и радосне дане уз најрадоснији хришћански поздрав: МИР БОЖИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Свештеник Ђорђе Санчанин, парох I парохије храма Вазнесења Господњег

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *