Беседа о похвалним псалмима Давидовим

У малој сали Српског дома при Саборном храму Светог Великомученика Димитрија у Сремској Митровици у недељу 13. новембра настављена је серија душекорисних предавања.

Овог пута протнамесник Радослав Радовановић потрудио се да објасни суштину и значај 103. и 140. псалма цара Давида. Стихове наведених псалама верни народ препознаје, нарочито у вечерњим Богослужењима. У питању су према речима проте Радослава, похвални псалми 14. и 19. катизме у
којима псалмопојац изражава захвалност Господу за дар живота али и за целокупан материјални и духовни свет око нас. Због тога је недељно предавање почело уводним стиховима 19. катизме “Хвалите име Господње…”.

Отац Раде још једном је указао да су ови стихови надахнути Духом Светим и испевани у усхићењу душе, због чега могу да дотакну душу сваког човека. Из стихова 103. псалма “Благосиљај душо моја Господа” јасно је да је Давид овде исказао своју вољу и хтење да непрестано благосиља Господа и да свој разум, срце, осећања и целокупно своје унутрашње биће посвети Господу.

“Има ли веће обавезе и задатка сваког хришћанина, па и сваког човека, да захвали Богу на његовим даровима” – запитао се прота Радослав. Из прочитаних стихова види се и Божја законитост постојања и финкционисања света око нас. Захвалност, али и молитва Господу из “дна душе” виде се и у псалму 140. “Господе возвах тебје” као део вечерње молитве и Литургије пређеосвећених дарова сведочи о искреном вапају човекове душе да Бог услиши њене молитве. Том приликом дубока унутрашња молитва из човековог срца труди се и успиње да изађе пред лице Божије како би она благонаклоно била прихваћена на човекову духовну корист.

Текст и звучни запис: Д. Мостарлић

Фотографије: Радослав Галетић

Извор: Радио Српски Сион

Предавање протонамесника Радослава Радовановића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *