Светом Архијерејском литургијом прослављен Митровдан – слава Града Сремске Митровице

Светом Архијерејском литургијом у саборном храму Светог Великомученика Димитрија у уторак 8. новембра 2022. године прослављен је празник овог славног светитеља и заштитника Сремске Митровице  који се прославља као градска слава. Тим поводом Светој евхаристији коју је служио Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије са свештенством и свешетномонаштвом присуствовали су многобројни гости међу којима и градоначелница Светлана Миловановић, заменик градоначелнице Петар Самарџић и председник Скупштине града Владимир Павловић. Традиционално је освећен и пререзан славски колач и начињен је литијски молитвени опход око највећег митровачког храма.

Његово Преосвештенство Епископ Василије пре почетка Литургије увео је у први црквенослужитељски чин чтеца богослова Димитрија Николића а током литургијског славља ипођакон Милован Дерета рукоположен је у ђаконски чин.

Владика Василије надахнуто је беседио о Светом Димитрију и осталим знаним и незнаним мученицима називајући их “Божијим светиоником и јединственим цветовима Божије баште”. Преосвећени је подсетио на историјске околности и збивања на подручју античког Сирмиума где су од најранијих дана успостављени култ и подигнути храмови Светом Синероту, Анастасији и Димитрију. “Направимо једну велику шетњу по раскоши Божије баште и уживајмо у њеној лепоти…. Овде су мучeници а међу њима Свети Димитрије и многи Сирмијумски мученици….Приближите се сваком цвету у тој чудесној башти, уживајте у њеној лепоти и опијајте се њеним мирисом”, рекао је владика позивајући верни народ да се окрене изобиљу врлина које су украс сваког светитеља. Епископ Василије беседио је о тешкоћама и изазовима савременог доба позивајући српски и друге народе да се клоне греха који је узрок свих савремених зала и окрену молитви Богу и светитељима.

Текст и фотографије: Д. Мостарлић

Извор: Радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *