Празник Свете Петке молитвено прослављен у Саборном храму у Руми

 „Диван је Бог у Светима својим,

Бог Израиљев!”

(Пс. 67, 35).

Тако је, још у Старом Завету, узвикнуо Свети праведник и пророк и цар Давид, гледајући на лепоту Божије творевине и осећајући да је Бог у свему диван. У свему што је Бог створио огледа се сила, премудрост и лепота Божија.

Како јуче, у навечерје празника Свете Преподобне Петке Параскеве, у Саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, када је служено  празнично вечерње богослужење са петохлебницом, тако смо и данас, на сам дан великог и изузетно поштованог празника, осетили управо то – да заиста јесте Бог диван у тој нашој Светој, Светитељки Петки. Њен живот је чудесан живот, њена дела, и за живота и после смрти, до дана данашњег, у ствари, служе на прослављање славе Божије и дивоте Божије!

Светом Литургијом началствовао је старешина храма, протонамесник Душан Вишекруна, уз саслуживање ђакона Илије Алексића, док је за певницом појао студент Богословског факултета у Београду, Милан Романовић.

У пастирској беседи, након прочитаног Светог Јеванђеља, благочестивом народу, који је својим молитвама и одговарањем на Литургији испунио Свети храм, обратио се протонамесник Душан Вишекруна, подсећајући на значај данашњег празника, на живот Свете Петке о којој се говори да је српског порекла, али која припада целој православној васељени, јер је она духовна мајка, заштитница и помоћница многима.

Ово богоугодно окупљање верног народа, који је данас сабрала Света Петка, а које је настављено и након Свете Литургије у порти Саборног храма, нека служи за пример свакога дана, као и речи из прочитаног Јеванђеља, које говоре о мудрим девојкама које су очекивале Женика у поноћ и у свако доба биле спремне за Њега, те тако да и ми будемо спремни у свакоме тренутку нашега живота – да дочекамо Господа нашег Исуса Христа, да се сретнемо са Њим и да положимо рачуне како смо сабирали богатства у наш дом, то јест нашу душу, чиме смо је испунили и украсили да би била спремна да ступи пред Господа и да прими Господа у себе.

Текст, фотографије и звучни запис: Мирјана Босић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа старешине Саборног храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, протонамесника Душана Вишекруне:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *