Најава: КОНЦЕРТНА ПРОМОЦИЈА ЗБОРНИКА у Сремској Митровици

Поштовани Оци,

овом приликом желим да вас информишем да ће хорске композиције Петра Кранчевића, који је водио Српско црквено певачко друштво у Сремској Митровици почетком 20. вијека, поново, после скоро 100 година тишине од последњих извођења, угледати светлост дана.

– Припрема и издавање зборника под називом “Хорска музика Петра Кранчевића” је мој лични допринос, као и допринос Уметничког удружења Кранчевић, у обиљежавању Јубилеја 60 година постојања музичке школе у Сремској Митровици а уз помоћ свештенства Саборног храма у овом граду.

На концертној промоцији, коју организујемо 1. новембра, са почетком у 19.00 сати у Саборном храму Светог Димитрија, најприје ће се промовисати Зборник који је настао након  трогодишњег истраживања и уређивања. До ових дана, познате су биле само 3-4 композиције Петра Кранчевића а након 1. новембра 2022. године, како општа, тако ће и стручна јавност бити упозната са чак 26 Кранчевићевих композиција, од којих је 14 духовног и 12 световног карактера. Композиције се налазе у зборнику који броји 105 страна, у тврдом повезу и са потврдом да се музикалија налази у фонду Матице српске и Народне библиотеке Србије.

На самој промоцији ће се и чути 10 композиција Петра Кранчевића, у извођењу хорова:

Симонида, омладински хор из Београда којим диригује млада студенткиња дириговања Јелица Чукарић, затим хор “Присен” из Сремске Митровице, кога чине тренутно запослени наставници и ученици МШ “Петар Кранчевић” али и некадашњи запослени наставници и некадашњи ученици школе, сада успешни студенти или наставници у другим школама и институцијама у Срему и шире. Овим хором диригује управо моја маленкост. Као трећи хор, наступиће и хор “Кранчевић”, кога чине искључиво садашњи ученици средње музичке школе у Сремској Митровици. На њима остаје да даље проносе дело композитора захваљујући којем је музичка уметност у овом подручју, посебно у области духовне музике, на веома високом нивоу.

Догађај, који је јединствен за музичку уметност у Срему али и шире, и јединствен за културу уопште, увеличаће господин Душан Михалек лично, доктор музикологије из Новог Сада, који је добар део детињства проводио и у Сремској Митровици, а који скоро 30 година живи и ради у Израелу . Господин Михалек се највише бавио истраживањем о животу и делу Петра Кранчевића.

Издавање зборника “Хорска музика Петра Кранчевића” омогућила је и финансијски подржала Градска управа за културу и спорт Града Сремска Митровица, уз подршку бројних пријатеља и сарадника на пројекту очувања и промовисања лика и дела Петра Кранчевића.

ПОЗИВАМО ВАС НА КОНЦЕРТНУ ПРОМОЦИЈУ ЗБОРНИКА “ХОРСКА МУЗИКА ПЕТРА КРАНЧЕВИЋА” У УТОРАК 1. НОВЕМБРА 2022. ГОДИНЕ, У 19.00 САТИ У САБОРНОМ ХРАМУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ.

Помозимо, сви заједно, да “музика Петра Кранчевића коначно уће у репертоар бројних хорова и заузме место које јој припада, међу великанима српске хорске музике.” На овом линку можете чути једну од 10 композиција које ће бити изведене на промоцији 1. новембра.

Свјете тихиј, Петар Кранчевић (1869-1919)

Благословите и дођите на промоцију Зборника!

У Сремској Митровици,

20. октобра 2022. године 

Јованка Иванић, професор и диригент у МШ “Петар Кранчевић” у Сремској Митровици

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *