Свечано дочекане мошти Светог Нектарија Егинског у румској цркви Сабора српских светитеља

У недељу, 16. октобра 2022. године, свечано су дочекане мошти Светог Нектарија Егинског у румској цркви Сабора Српских Светитеља, у 16.00 часова.

Тим поводом, Литију је предводило свештенство храма, протојереј Бранислав Мишковић, старешина цркве са сабратом оцем Вујадином Савићем

Кивот са честицом моштију из Сремских Карловаца, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија, донео је ректор Карловачке богословије, протојереј-ставрофор Јован Милановић.

Одмах затим одслужен је Акатист Светом Нектарију Егинском Чудотворцу, светитељу који је познавао само свој манастир, а њега познаје читав свет, како је рекао отац Јован Милановић, после Акатиста.

Отац Бранислав Мишковић се обратио светитељу, онако како се и свако од нас обраћа Богу и светитељима – непосредно, из срца, захваливши потом оцима, свештенослужитељима, што су овог Богом благословеног дана дошли да дочекају свеца који притиче у помоћ свакоме ко му се обрати.

Током недеље, колико ће Свети Нектарије боравити у храму, јутарње богослужење и Света Литургија служиће се сваког дана са почетком у 8.00 часова, канон Светом Нектарију у 12.00 часова, а у 17.00 часова – вечерње богослужење са Акатистом.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски

Ректор Карловачке богословије, протојереј-ставрофор Јован Милановић:

Протојереј Бранислав Мишковић:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *