Света архијерејска Литургија и рукоположење у Сремским Карловцима

У суботу 1. октобра 2022. године у Доњој сремскокарловачкој цркви Светих  апостола Петра и Павла Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије. Саслуживали су му протојереји-ставрофори Велизар Живановић (Коцељева) бивши старешина Саборне цркве и секретар Епархије сремске у пензији, Дарко Јелић из Ирига и мр Јован Милановић ректор славне Карловачке богословије, затим протојереј Слободан Вујасиновић старешина овог велелепног храма, јереј Станко Лакетић старешина Саборне цркве и професор богословије у Сремским Карловцима, као и епархијски ђакон Горан Власац.

Том приликом је у чин јереја рукоположен др Петар Николић, чији исповедник је био прота Велизар Живановић. Након рукоположења, Епископ Василије је честитао новорукоположеном свештенослужитељу чин јереја, и поздравио присутне, говорећи о части, али и тежини и одговорности свештеничке службе. Притом се осврнуо на светоотачки текст о молитви Светог Јована Златоустог и њеном значају за духовни живот и напредак сваког хришћанина, свештеника поготово.

Појао је ангелским гласовима хор „Свети Стефан Дечански“ из Новог Сада, под руководством Тамаре Петијевић и ђаци Карловачке богословије, са својим професором појања Јованом Стојановићем. Архијерејској Литургији присуствовали су и високопреподобни архимандрити отац Арсеније Матић игуман манастира Бешеново и проф. Карловачке богословије и Стефан Вучковић игуман манастира Велика Ремета; протојереји-ставрофори Душан Петровић ректор славне Карловачке богословије у пензији, Бранислав Поповић, Чедомир Грујичић, Коста Ковјанић и јереј Ђорђе Милидраг.

Новорукоположени јереј др Петар Николић је на крају Литургије поделио антидор и благослов присутном монаштву, свештенству, ученицима Карловачке богословије, верном народу и бројним пријатељима и колегама, међу којима је било и парохијана из цркве Свете Петке у Петроварадину, где је као ђакон служио од 2015. године.

Јереј др Петар Николић је био ђакон сремскокарловачке Саборне цркве од 2008-2014. године. Професор је верске наставе у Карловачкој гимназији и О. Ш. „Јован Дучић“ у Петроварадину. Причислен је Доњој цркви.

За трпезом љубави у Карловачкој богословији поздравне речи упутио је о. Петар, благодаривши Епископу Василију на рукоположењу, благословима, љубави, стрпљењу, разумевању и подршци у богословљу, проти Велизару, који га је увео у лепоте богослужења, протојереју-ставрофору проф. Богословског факултета у Београду др Владимиру Вукашиновићу, ментору оца Петра на докторским студијама који му је помогао да открије лепоте српског богослужења и богатство српског  литургичког богословља.

За трпезом љубави је говорио о. Бранислав Поповић, а затим се присутнима обратио и Преосвећени епископ сремски Господин Василије, чија обраћања можете послушати у звучном запису.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Беседе протојереја-ставрофора Бранислава Поповића и Епископа сремског Василија за трпезом љубави у Карловачкој богословији:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *