У Саборном храму у Руми одслужен молебан за благословен почетак нове школске године

Поводом почетка нове школске године, у Саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, 21. септембра 2022. године,  на дан када молитвено прослављамо рођење Пресвете Богомајке – Свепразник, Малу Госпојину, дан који је сам по себи препун радости јер је заправо мали Божић, служен је Молебан са чином Призива Светог Духа за благословену и плодоносну наступајућу школску годину.

Свети владика Николај је говорио да незнање Божанских истина доводи до помрачења ума и отуђења од живота Божијег“ па стога само знање које нас води ка чињењу добра нам је од користи.

У традицији нашег, српског народа, утемељено је  да сваки нови посао и учење треба започети молитвом и Божијим благословом што потврђује и члан 82. Душановог законика у коме се казује следеће:

И ову заповест имамо од свих старију: у сваком граду и селу где су цркве тамо и училишта градити то јест школе, да се уче деца.

Тако је данас Саборни храм у Руми на посебан начин био препун радости и искрених душа прожетих љубави, јер су га испунила деца – управо она малена бића за које је Господ наш Исус Христос рекао, када су их одгуривали од Њега:

„Пустите децу да долазе к мени јер је таквих Царство Божије. Заиста вам кажем уколико не примите Царство Божије као мало дете што га прима нећете ући у Њега.“

Молебан за све ученике и њихове учитеље, наставнике и родитеље, тј. како се у литургијским молитвама помиње, за ,,оне који се уче и који их уче…”, служио је архијерејски намесник и парох румски протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић, уз саслуживање ђакона Илије Алексића и молитвено присуство старешине храма, протонамесника Душана Вишекруне.

Заједничко узношење молитава Господу да благослови дечији труд у стицању спасоносних врлина и корисног знања, допуњено је и душекорисном беседом проте Сретена Лазаревића, који је, између осталог, ученике поучио да уче и слушају родитеље и наставнике и да се труде у напредовању, а најпре да се труде да буду добри људи.

На данашњем чину Призива Духа Светог сви присутни помолили су се нашем Творцу Господу Исусу Христу да ђацима отвори „срца, умове и уста“ да би примили силу његовог закона „и да са успехом науче корисне науке које им се предају“ а све у славу Божију, за лично спасење, родитељима на радост, а Цркви и отаџбини нашој на корист.

Текст, фотографије и звучни запис: Мирјана Босић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа архијерејског намесника и пароха румског протојереја-ставрофора Сретена Лазаревића:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *