“Светоилинске летње ноћи” у Старој Пазови

У Старој Пазови, у храму Светог пророка Илије, благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија, 25. јула 2022. год, одржане су друге по реду “Светоилинске летње ноћи”.

Несвакидашње, у храму, испред олтара, глумица Весна Станковић, чланица Југословенског драмског позоришта, извела је монодраму “Милунка Савић – од прве пушке до прве метле“.

Ова монодрама је исповест о животу Милунке Савић, највеће хероине нашег народа. Брига за породицу, ближње, домовину учинила је од једне девојке највећег борца са ових простора свих времена.

Представу је најавио старешина храма протојереј-ставрофор Срђан Ђурђевић, а својим присуством увеличали су је архијерејски намесник старопазовачки протојереј-ставрофор Зоран Јовић, парох белегишки Ђорђе Ковљен, парох старопазовачки Никола Деспот и ђакон старопазовачки Стефан Гавровски.

Глумица се на крају захвалила оцу Срђану на позиву и народу на великом одзиву, изразивши да још увек верује у спасење српског рода, када угледа народ који се окупља у светињама. Након представе је настављено дружење у порти храма, у друштву дивне Весне Станковић.

Представа је проглашена за најбољу на међународном фестивалу у Земуну 2015. Добила је златну колајну публике “Синиша Дашић” и награду “Златни витез” на међународном фестивалу у Москви 2015. godine.

Подсетимо, прошле године, на првим “Светоилинским летњим ноћима” одржани су концерти групе “(Не) Нормални” и тамбураша Љубинка Лазића из Војке. Између концерата је одржано и “Сремачко вече поезије”. Неколико дана касније, у другом делу “Светоилинских летњих ноћи” приређен је концерт Гудача Светог Ђорђа.

На велику радост и одушевљење старопазовчана, већ по ко зна који пут до сада, старешина храма Светог пророка Илије, протојереј-ставрофор Срђан Ђурђевић, помало необичним делима, доказује да Црква није конзервативна и монотона заједница, већ да је отворена ка човеку 21. века.

Александар Ђурђевић, мастер теолог

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *