Рука Мајке Ангелине помиловала и Бановце

Недјеља, 26. јуна 2016. године, је дан када су свештеници са вјерним народом у насељу Бановци – Дунав (Каблар) свечано дочекали остатке моштију (нетрулежну руку) преподобне мајке Ангелине. У 15.30 часова литија је кренула од Кабларске улице код вртића до оближњег плаца, намјењеног за изградњу храма који ће бити посвећен баш овој светитељки. Након прочитаног Акатиста, народ је цјеливао руку Светитељке и миросан је. На духовно укрепљење и за успомену су добили и иконе светитељке као и књигу о Бранковићима. Мошти су на Каблару биле до 17.00 часова након чега су пренесене у центар Нових Бановаца.

У Новим Бановцима литија се кретала од ресторана “Прича” (најстарија сачувана грађевина у Бановцима) до храма Светог Василија Острошког. Било је дирљиво видјети једну вјерницу која је при проласку моштију, на кољенима и са дубоким поклоном исказала своје поштовање према светитељки. Литију су красила и многобројна дјеца обучена у народне ношње. У препуној цркви свештенство је прочитало Акатист након чега је усљедило све исто као и у насељу Бановци Дунав. Народ је поред духовног имао и физичко укрепљење јер су се домаћице потрудиле да припреме разноврсну храну и колаче. Усљедио је културно-умјетнички програм на бини у близини цркве (поред Дома културе) у којем су учесници били најмлађи парохијани. Пјевало се, играло коло, па чак и гуслало. Слава и хвала Богу и преподобној мајци Ангелини на томе дивном дану, који створи Господ, да се радујемо и веселимо у њему!

У понедјељак, 27. јуна, након одслужене Свете Литургије и прочитаног Акатиста светитељки имали смо ту част да нас посјети Његово Преосвештенство Владика сремски Г. Василије. Посебност ове посјете била је у томе што је Владика исказао своју пастирску бригу за повјерени му народ тако што је након вишедневног саборовања на Криту, вративши се у отаџбину, директно са аеродрома дошао у Нове Бановце. Поред пригодне бесједе у част преподобне деспотице Ангелине, владика је са народом подијелио и своју радост, позитивне утиске о братском грчком народу, који веома поштује своју духовну традицију. Огањ који треба да се разгори у нашим срцима могу да нам пренесу само они који се жртвују у славу Бога. Тако, многострадални народ наш, иако прогањан и понижаван, са Богом, Његовим светитељима и брижним владикама и свештенством има јак ослонац у Цркви, коју ни врата паклена не могу надвладати.

Вјероучитељ: Станислав Будисављевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *