Завршна трибина циклуса „Српска заветна мисао” у Инђији

Завршна трибина циклуса „Српска заветна мисао” у Инђији

СРПСКА ЗАВЕТНА МИСАО У ДЕЛУ ЖАРКА ВИДОВИЋА

 

Циклус предавања „Српска заветна мисао” у Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији окончан је у четвртак 30. јуна трибином на којој су о српској заветној мисли у делу Жарка Видовића говорили су чланови Управног одбора „Задужбине Жарко Видовић“ проф. др Милош Ковић, редовни професор Филозофског факултета и проф. др Драган Ашковић, ванредни професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

 

Старешина Храма Светог цара Константина и царице Јелене јереј Богољуб Миловановић поздравио је присутне и нагласио да су нам различити осврти на српску заветну мисао у оквиру циклуса предавања помогли у расуђивањима о времену у којем живимо и најавио да ће, после летње паузе, од септембра месеца кренути нови циклус предавања.

 

Говорећи о животу и делу Жарка Видовића професори Ковић и Ашковић су се посебно осврнули на лична сећања, сусрете са њим на богослужењима у Цркви Светог Марка и дијалоге у парохијском дому као продужетку литургије на чему је деда Жарко, како су га сви звали, веома инсистирао.

 

На промоцији дела, идеја и вредности Жарка Видовића, које су, нажалост, још увек скрајнуте и недовољно познате широј јавности, од 2017. године ради Задужбина Жарко Видовић која је основана на иницијативу блаженопочившег митрполита црногорско-приморског Амфилохија. Оснивач Задужбине је Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, а њен председник је патријарх српски Порфирије.

Уредник и модератор циклуса „Српска заветна мисао“ Славољуб М. Марковић је захвалио медијима који су протеклих месеци редовно пратили догађаје у Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији. Посебно признање за подршку у обавештавању јавности одао је недељницима Сремске новине и М новине, Сремској ТВ, ТВ Фрушка Гора, Агро ТВ (емисија Српске светиње), локалним порталима Пазова – Инђија вести  и Ин медија као и радио станицама Слово љубве и Српски Сион.

Реализација циклуса предавања „Српска заветна мисао“ у  Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији започета је у јануару предавањем проф. др Милоша Ковића „Заветна мисао у српској спољној политици до 1918. године“. Настављенa је у фебруару гостовањем проф. др Борислава Гроздића са темом „Српски војник у косовском завету“, а крајем марта је о српском културном обрасцу говорио проф. др Мило Ломпар. Наредног месеца предавање о идеји трећег пута у српској заветној мисли одржао је књиживник Бранислав Матић, уредник часописа „Србија – национална ревија“, а у мају је гостовао историчар др Немања Девић научни сарадник Института за савремену историју. Тема његовог предавања била „Како смо изгубили отаџбину 1945. – српска заветна мисао у доба комунизма“.

Комплетан снимак завршне трибине, као и сва претходна предавања, могу се прегледати на јутјуб каналу Храма Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији. https://www.youtube.com/channel/UCtIbHIgtC30KOM_R5ic5s0g

 

Храм Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији

Извор:  Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *