У Сремској Митровици одржана свечана академија „ВИДОВДАН – СРПСКИ ИСТОЧНИК“ 

ВИДОВДАН- СРПСКИ ИСТОЧНИК

ДУХОВНА АКАДЕМИЈА

 

У дан када Света православна црква прославља спомен светих мученика косовских и мученика светог цара Лазара, а по благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског Василија, у сремскомитровачком позоришту „Добрица Милутиновић” одржана је свечана академија „ВИДОВДАН- СРПСКИ ИСТОЧНИК“. Свечана академија, чији је зачетник, устројилац и надзорник господин Горан Вид Лакић, књижевник из Сремске Митровице, одржава се већ осму годину за редом у граду на Сави, а под покровитељством Музеја Срема.

Све присутне госте поздравио је господин Стефан Вучић, заменик директора Музеја Срема. У програму су учествовали: беседници- архимандрит Стефан, игуман великореметске обитељи са Фрушке горе; протојереј- ставрофор Милорад Голијан, умировљени парох сремскомитровачки; те Горан Ивић, књижевник из Билеће; Владо Руњо, гуслар из Београда; хор грчко- српског пријатељства „Ирида“ под управом вероучитеља Александре Гаруновић; етно група „Огањ“ под управом Валентине Тадић из Мачванске Митровице, песник из Сремске Митровице др Сузана Сладојевић, као и „Бели орлови“ из Београда. Присутни су могли да погледају дела ликовних уметника проф. Мирољуба Вујичића и господина Дамира Савића.

Била је ово прилика да се молитвом, песмом и лепом речи прикаже, докаже и обележи духовно плућно крило српског народа којим свако српче дише, а то је празник свих предака земље натопљене крвљу мученика и новомученика- Видовдан.

Мр Стефан Недић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *