Видовдански сабор 2022. године у фрушкогорској Раваници

Какву нам благовест, какво јеванђеље јавља велики, свети и страшни празник Видовдан? Данас је Видовдан! Какву нам благовест, какво јеванђеље јавља данашњи велики, свети и страшни празник.

Гле, испред свих, он нам шаље дивног светитеља Божјег Светог Цара Лазара. Он на тањиру носи главу своју. Куда Свети Кнеже? – У Небеско Царство. Дошао је дан када немањићка Србија полаже свој страшан испит, дан – када Свето Јеванђеље Светог Саве отвара тешке, страшне странице своје српске голготе. Свети Кнез определио се у име целог народа и са целим народом за Царство Небеско, јер је земаљско царство замалена, за кратко време, а небеско је вавек и до века. 

Преподобни Јустин Ћелијски, беседа на Видовдан 1966. г. у манастиру Ћелије.

Каква благовест на Видовдан 2022. године у Сремској Раваници! Какво торжествено прослављање празника који чува тајну рода нашег, његовог вечног спасења и његовог опстанка.

Свету архијерејску Литургију служио је Епископ сремски Господин Василије уз саслужење  високопреподобних архимандрита Саве игумана крушедолског, Стефана игумана великореметског, Арсенија игумана бешеновског, Атанасија игумана манастира Старо Хопово; протојереја – ставрофора Маринка Радмила, пензионисаног пароха нирнбершког, др Драгомира Санда, професора Православног богословског факултета универзитета у Београду и координатора за веронауку Епархије сремске, Споменка Грујића старешине батајничке цркве Рођења Пресвете Богородице, Радомира Мишића архијерејског намесника шидског, Страхиње Голијана архијерејског намесника земунског као и епархијског ђакона Горана Власца и ђакона сремскомитровачког Марка Јелисавца.

За певницом су појали свештенослужитељи Епархије сремске док су сестринства манастира Раванице, манастира Јаска са игуманијом мати Параскевом, и сестринстовм манастира Беочина појале ангелским гласовима за левом певницом.

Свети великомученик Христов предосећао је да њему и њима предстоји испити чашу страдања Христових, “за крст часни и слободу златну”.  Овако се и христоносни народ у ове тешке дане искушења за српски род, припремио за овај Свети дан да прими Тело и Крв Христову на светој Литургији.

После Свете Литургије одслужен је парастос Светом кнезу Лазару и свим јунацима који су положили живот за Крст часни и слободу златну а потом су пререзани славски колачи. Манастирски славски колач умесила је монахиња Анастасија. Кумови овогодишње славе су породица господина Синише Малетића из Јарка и гђа Душка Вучинић. Видовданску беседу произнео је прота Драгомир Сандо.

На Литургији и за трпезом Агапе смо слушали појање Дечјег црквеног хора при сремскомитровачком храму Светог архиђакона Стефана који води вероучитељ ђакон Александар Цигановић.

Током трпезе љубави са неколико речи се обратио намесник ове фрушкогорске обитељи отац Лазар. Песме Косова и Метохије певали су и Фенечки бисери, а овом приликом је за душу свих изведена премијерно ауторска песма под именом Заветна песма Косову и Метохији. 

Народа је било као и ангела, не може се пребројати, а међу њима бележимо и представнике Удружења Будимо људи из Батајнице које предводи г. Владо Новаковић, као и амерички фотограф, Лазар Ангиер, парохијан цркве Светог Саве у Џексону.

И, да завршимо речима Преподобног Јустина Ћелијског из горе наведене Видовданске беседе 1966. године:

Наше доба, доба је када се вера проба! 

Истинита вера, светосавска вера. 

Срби стоје њоме или пропадају отпадајући од ње, трећега нема. Зато само вођени и предвођени Светим Кнезом и Царем Лазаром и Светим Јеванђељем Светога Саве, ми данашњи Срби можемо савладати све смрти, све христоборство овога света, све лажне науке и изаћи као бесмртни победници из овога света, у вечну Небеску Србију, тамо међу све праведне и свете Србе, да служимо Господу Христу и Светој Небеској Србији као што смо служили у светој земаљској Србији.

Видовданска беседа проте Драгомира Санда у фрушкогорској Раваници

Вероучитељ ђакон Александар Цигановић о празнику и Дечјем црквеном хору при цркви Светог архиђакона Стефана у сремској Митровици, у манастирској сали

Духовник фрушкогорске Раванице, јеромонах Лазар

Фенечки бисери за трпезом љубави, ауторска песма под називом Заветна песма Косову и Метохији, премијерно

Епископ Василије за трпезом Агапе, манастирска сала

 

Фотографије: Лазар Ангиер, парохијан Цркве Светог Саве у Џексону, Калифорнија

Текст и звучни записи: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *