Завршна трибина циклуса „Српска заветна мисао“ у Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији

СРПСКА ЗАВЕТНА МИСАО У ДЕЛУ ЖАРКА ВИДОВИЋА

Циклус предавања „Српска заветна мисао“ у Храму Светог цара Константина и царице Јелене, завршава се 30. јуна у 19.00 часова гостовањем историчара проф др Милоша Ковића, редовног професора Филозофског факултета Универзитета у Београду и проф. др Драгана Ашковића, ванредног професора Православног богословског факултета Универзитета у Београду, чланова Управног одбора Задужбине Жарко Видовић.

Тема завршне трибине биће „Српска заветна мисао у делу Жарка Видовића“ историчара уметности, ликовног критичара, философа и историчара цивилизације.

Жарко Видовић (1921-2016) је иза себе оставио велики број научних радова и капиталан филозофски опус који чине: „Огледи о духовном искуству“, „Трагедија и Литургија“, „Његош и Косовски завет у Новом веку“, „Суочење Православља са Европом“, „Срби у Југославији и Европи“ и друга дела.

Спада у ред малобројних филозофа који негују хришћански поглед на свет и сва друштвена питања. Дубоко је утицао на читаву генерацију православних мислилаца која је кренула његовим трагом у сагледавању филозофије и историје српског народа која се у најкраћем сажима у две речи: Српски завет.

На промоцији дела, идеја и вредности Жарка Видовића, које су, нажалост, још увек скрајнуте и недовољно познате широј јавности, од 2017. године ради Задужбина Жарко Видовић која је основана на иницијативу блаженопочившег митрполита црногорско-приморског Амфилохија.

Оснивач Задужбине је Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, а њен председник је патријарх српски Порфирије.

Реализација циклуса предавања „Српска заветна мисао“ у  Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији започета је у јануару предавањем проф. др Милоша Ковића „Заветна мисао у српској спољној политици до 1918. године“. Настављенa је у фебруару гостовањем проф. др Борислава Гроздића са темом „Српски војник у косовском завету“, а крајем марта је о српском културном обрасцу говорио проф. др Мило Ломпар. Наредног месеца предавање о идеји трећег пута у српској заветној крајем маја одржао је књиживник Бранислав Матић, уредник часописа „Србија – национална ревија“, а у мају је гостовао историчар др Немања Девић научни сарадник Института за савремену историју. Тема његовог предавања била „Како смо изгубили отаџбину 1945. – српска заветна мисао у доба комунизма“.

После летње паузе програм предавања и трибина у Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији биће настављен у септембру.

Храм Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *