Торжествена Литургија у Сурчину

Торжествена Литургија у сурчинској цркви Свете Петке служи се сваког дана; радним даном у 8 часова, празником и недељом у 9 часова. У оквиру цркве биће организовано поклоничко путовање у манастире Овчарско-кабларске клисуре – крајем јула, вођа пута: отац Милан Томашевић.

У недељу 26. јуна 2022. године када наша Света Црква прославља Свету мученицу Акилину и Светог Трифилија Левкусијског, у сурчинској цркви Преподобне Мати Параскеве светом Литургијом је чинодејствовао старешина цркве, отац Александар Цвитановић уз саслужење оца Милана Томашевића и у молитвеном присуству пензионисаног пароха сучинског, протојереја-ставрофора Слободана Радојчића, док је верне исповедао протојереј Страхиња Голијан архијерејски намесник земунски.

Божје слуге су испуниле надахнутом службом Богу срца верних који су се упустили у подвиг Апостолског поста, да очисте своју душу и тело од оног што није добро, и примили Крв и Тело Господњу, укрепили себе у вери.

“Немојте да будете горди и љути, како каже Свети апостол Павле, као  они што су били у пустињи, јер тиме никада нећемо стићи  на пут који води у Живот вечни и Царство Небеско. Склони смо драга браћо и сестре да се подрвгнемо и да више робујемо овоземаљском уживању, да нас нечастиви сваки дан тестира нудећи нам овоземаљски и овосветски сјај, тиме се поведемо, и ту падамо, ту посрнемо, поклекнемо… Да бисмо одолели искушењу, тешкоћама и маловерју, поново долазимо у храм, како бисмо дошли до свог циља – Светог Причешћа, јер то је кључ који отвара врата у Царство Небеско…” казао је у својој проповеди старешина цркве отац Александар Цвитановић.

Лепо је бити на Литургији у знаменитој цркви Свете Петке у Сурчину где пуну хармонију у служби Богу чине сурчински пароси са верним народом.

Текст, фотграфије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Звучни запис: отац Александар након Свете Литургије

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *