Слава Храма Светих Кирила и Методија у Сремској Митровици

Сремскомитровачки храм Светих Кирила и Методија у уторак, 24. маја 2022. године
прославио је свечано своју славу.

Врхунац молитвеног празновања и сећања на славну браћу и солунске мисионаре заслужне за стварање прве словенске азбуке и превод Светог јеванђеља на народни језик, била је Света литургија којом је началствовао протојереј-ставрофор Велизар Живановић, уз саслужење војног свештеника Љубише Човића и сремскомитровачког свештенства – протојереја-ставрофора Гвоздена Арамбашића, протонамесника Андрије Авакумовића, протонамесника Радослава Радовановића и ђакона Божидара Ђенића. Из певнице је на литургијске прозбе одговарао Дечији црквени хор “Благослов”.

Обрадован приликом да се поново сабере у слављеничкој и празничној атмосфери,
многобројни верни народ и гости славе испунили су најмлађи митровачки храм и његову
порту. Обраћајући се присутном народу, протојереј – ставрофор Велизар Живановић произнео је поучну беседу у којој је нагласио суштински значај Христовог васкрсења као јединствене појаве у људској историји и стуб вере сваког православног хришћанина. На део проповеди о Божијем јављању човеку и истини васкрсења надовезала се беседа проте Велизара о житију и богоугодном светитељском делу Светих Кирила и Методија који су у давном деветом веку одговорили на мисионарски позив за ширење писмености и хришћанства међу Словенима.

Он је подсетио да је један од двојице Светих учитеља – Епископ Методије окончавши своје
велико дело, земаљски живот оставио на подручју Паноније, вероватно на подручју
данашњег града Сремске Митровице, због чега је Преосвећени владика Василије вођен
Божијим промислом благословио да се на овом месту подигне храм Светим словенским
просветитељима.

– На овом месту се поју литургије и приносе се молитве како би Бог по свом промислу
пројавио гробно место Светог Методија. Зато је ваш вредни парох прота Сава заједно са вама, црквеном општином и Градом Сремском Митровицом пре неколико година подигао ову прекрсну светињу у којој смо се сабрали, да прославимо ове дивне светитеље Божије који су Бога прослављали. Светитељство је један бесцен дар који нам је хришћанство подарило, јер изван Христа и хришћанства у другим религијама нема светитеља. Светитељи се само Христом разумевају и објашњавају. Они су највећа похвала и највећа одбрана хришћанства и највећи доказ Христовог божанства, рекао је прота Велизар.

Молитвено славље у порти Храма Светих Кирила и Методија настављено је освећењем жита и резањем славског колача који су принели кумови овогодишње славе породице Ненада и Спасоја Тубића. Старешина храма протојереј-ставрофор Саво Ракита, Архијерејски намесник сремскомитровачки позвао је присутне на пригодно славско послужење у новоизграђеној трпазарији црквеног дома у порти храма.

Текст, фотографије и звучни запис: Дејан Мостарлић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа проте Велизара

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *