Патријарх Порфирије у родном месту Светог Василија

У поподневним часовима 11. маја 2022. године Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије посетио је манастир Рођења Светог Василија, метох манастира Петропавлова, у херцеговачком селу Мркоњићима.

Поред домаћина, Преосвећеног Епископа захумско-херцеговачког г. Димитрија, у пратњи Патријарха били су преосвећена господа епископи милешевски Атанасије, крушевачки Давид, тимочки Иларион, ваљевски Исихије и ремезијански Стефан. Том приликом Његова Светост је поручио:

-Нека је благословен почетак монашког подвига и живота на овом светом месту где није засигурно тешко бити монах, јер овде постоји и благослов и темељ, постоји и благодат. Важно је само да на овом месту не ометамо Бога, не ометамо благодат Његову да чини своје дело, а то је спасење људских душа и спасење људског рода. Зато, ма колико монашки живот некоме изледао да јесте компликован и тежак, велика је радост и велики је дар Божји, а опет, велика је и благодат и благослов на овом месту трудити се да онај који хоће да монахује буде један камичак у мозаику Светог Василија Острошког, кога је не само човек прославио, кога не само људи препознају као великог подвижника, као великог делатеља у животу Цркве, него га и Бог прославља као свој изабрани сасуд, као светитеља који не заступа само оне који се моле на на овом месту и на овом простору, него у име свих људи има слободу пред Богом да се за свакога моли независно одакле долази, независно ко је и какав, а Бог због, пре свега, љубави и чистоте Светог Василија према Господу његовом и нашем и према свим љидима, њему излазећи у сусрет излази и онима који хоће да се држе за скуте Светог Василија, да се каче о његова плећа и о његова рамена. Нека је зато благословен сваки који долази на ово место, а пре свега онај који хоће да свој живот, себе и све што има посвети Богу у монашком начину спасавања. Нарочито нека је благословен онај који то чини овде, на овом светом месту. Живели и хвала, Владико, на овој могућности да се овде заједно окупимо и скромно узнесемо једно Господи помилуј за добар и благословен почетак.

***

У родном месту Светог Василија пријем за Патријарха припремило је сестринство манастира Петропавлова и вероучитељи, а програм су извели основци и средњошколци из Херцеговине. Говоре доброшлице припремили су средњошколци Романа Рогановић, Давид Вучуревић и Андреј Вукоје. Испред прве херцеговачке генерације матураната, која је у току средњошколског образовања похађала часове веронауке, поклонили су Патријарху филмове Владо и Стубови које су радили са професорима српског језика и православне веронауке.

Патријарха су посебно обрадовали млађи ђаци који су одпевали неке од најлепших духовних песама, а полазници секције Православац радозналац из ОШ Вук Караџић у Требињу уручили су Његовој Светости икону. Ученица Невене Мекдермонт, која је недавно стигла у Требиње из Саудијске Арабије, насликала је Светог Василија као малог дечака.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка, СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *