Најава: Предавање Бранислава Матића у Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији

ИДЕЈА ТРЕЋЕГ ПУТА У СРПСКОЈ ЗАВЕТНОЈ МИСЛИ

Четврто предавање из циклуса „Српска заветна мисао“ у  Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији, на тему „Идеја трећег пута у српској заветној мисли“, одржаће књижевник Бранислав Матић, уредник часописа „Национална ревија – Србија“ у петак 29. априла у 18.00 часова.

Да ли је старосрпски предањски и заветни поредак уграђен у српско светосавље и шта то уистину значи; Зашто је Свети Сава свој избор трећег пута учинио темељним постулатом српског средњовековља; Како је Свети Сава српску сакралну вертикалу подигао у самом средишту хришћанске мистерије, у сржи свете тајне Христове и како је српска историја уведена у главни ток историје спасења; Зашто, по светосавском завету, српски пут није ни источни ни западни, ни цариградски ни римски, ни грчки ни латински, него трећи, наш сопствени; Каква се дубинска промена догодила у чудном и сложеном XVIII веку; Да ли су Срби изгубили свој трећи пут и шта им је то донело у историји и времену; Како се све то одражава на данашњу позицију Срба у епохалним вртлозима, нека су од питања која ће бити обухваћена предавањем.

После предавња, биће представљена „Национална ревија Србија“ и издавачка делатност „Принцип преса“ из Београда под чијим окриљем часопис излази.

Реализација циклуса предавања „Српска заветна мисао“ у  Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији започета је у јануару предавањем проф. др Милоша Ковића „Заветна мисао у српској спољној политици до 1918. године“. Настављенa је у фебруару гостовањем проф. др Борислава Гроздића са темом „Српски војник у косовском завету“, а крајем марта је о српском културном обрасцу говорио проф. др Мило Ломпар. У мају гостује др Немања Девић, научни сарадник Института за савремену историју.

Завршна трибина циклуса на тему „Заветна мисао у делу Жарка Видовића“, биће одржана о Видовдану 2022. године.

Текст и фотографије: Храм Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *