Дочек моштију преподобне мајке Ангелине у Новој Пазови

На празник Светог мученика Јустина Философа и Преподобног Јустина Ћелијског, 14. јуна 2016. године, верни народ Нове Пазове дочекао је мошти свете мајке Ангелине, у 17:30, код храма Преподобног Сисоја Великог. Литија је кренула из Његошеве улице од поменутог храма према храму Свете Петке. Мошти су пренели из Батајнице у Нову Пазову протојереј-ставрофор Миле Јокић, архијерејски намесник старопазовачки и јереј Дарко Кончаревић, по благослову и уз пратњу Епископа сремског Господина Василија. На почетку литије били су припадници Војске Србије и деца из фолклорне групе „Младост“ из овога места. У литији су били свештеници намесништва старопазовачког, али и свештеници, свештеномонаси и ђакони из других намесништава и епархија, њих укупно око педесет, међу њима и архијерејски намесник сремскокарловачки протојереј Борис Милинковић, архијерејски намесник румски протојереј Сретен Лазаревић, архимандрит Серафим и јеромонах Силуан из манастира Денковац из шумадијске епархије, протојереј-ставрофор Гојко Терзић и ђакон Бранимир Терзић из ваљевске епархије, ђакон Његовог Преосвештенства Епископа шабачког Господина Лаврентија Никола Јанчић, и свештеници из других епархија.
Поред народа, који је кренуо у литији ка храму Свете Петке, учествовали су и ученици Основне школе „Растко Немањић – Свети Сава“, њих око пет стотина, једине школе у Новој Пазови. Уз благослов Епископа сремског Господина Василија, а по поретку архијерејског намесника старопазовачког, протојереја-ставрофора Мила Јокића, Свете мошти су носили представници Црквеног одбора, Основне школе, пуковник Жунић са породицом, официри у две групе, представници Месне заједнице на челу са председником Жељком Маџаревићем и чланови новопазовачког КУД-а. На улазу у порту, Свете мошти су преузеле мајке хришћанке, које су одликоване орденом преподобне мајке Ангелине – Љиљана Микавица, Божана Милановић и Маријана Милановић. На уласку у храм Свете мошти су узели на своје руке свештеници домаћини: протојереј-ставрофор Миле Јокић, протојереј Кристо Алексић, јереј Марко Симић и јереј Сава Мишановић. По доласку у храм Свете Петке, служен је Акатист преподобној мајци Ангелини, уз појање хора „Свети владика Николај Српски“ из Нове Пазове, на челу са диригентом, професором музике Тамаром Пајдић, али и уз учествовање свих присутних. По завршетку Акатиста, песму „Зашто, мајко“ надахнуто је изнела Радмила Лазаревић, члан хора „Свети владика Николај Српски.“ Уводно слово и кратку поздравну беседу одржао је протојереј-ставрофор Миле Јокић, истакавши значај Светих Бранковића за Срем и за цео српски народ који треба што пре да се окрене својој православној вери, нагласивши да се „Хришћанин не рађа, него догађа.“ Отац Миле је честитао Преосвећеном владици на јубилеју. Наиме, наш Епископ је пре 30 година, баш на овај дан ступио на дужност епархијског архијереја Православне епархије сремске.
Епископ сремски Господин Василије у беседи је рекао битне чињенице о животу преподобне мајке Ангелине и осталих Бранковића и јубилејима које ове године обележавамо. Епископ се дотакао и теме породице и брака рекавши да многи млади у данашње време желе савршеног супружника, а заборављају да је Бог једино савршен, и да сви заједно треба да имамо више љубави, разумевања, смирења. Затим је Епископ одликовао орденом преподобне мајке Ангелине Драгану Симић, супругу свештеника Марка Симића, и Зорицу Видаковић – супругу Милије Видаковића, члана Црквеног одбора из Нове Пазове.
Домаћин сабрања, и овог у Христу окупљања, протојереј-ставрофор Миле Јокић подсетио је народ на распоред богослужења током наредних дана док мошти буду боравиле у храму Свете Петке и другим храмовима у Новој Пазови. Уследила је трпеза љубави, као продужетак молитвеног славља.
Захваљујемо нашем Епископу сремском Господину Василију, архијерејском намеснику старопазовачком протојереју-ставрофору Милу Јокићу, свештенству из ове, као и других епархија, представницима Војске Србије, полиције, Месне заједнице, Основне школе, верном народу, ученицима и свима који су свечано дочекали Свете мошти наше преподобне мајке Ангелине, а све чинећи у славу Божију.
ПОМОЛИ СЕ БОГУ, АНГЕЛИНО МАТИ,
ДА СЕ СРПСКИ НАРОД СВОМЕ ХРИСТУ ВРАТИ !
Светогор Сандић

Говор Архипастира поред моштију Мајке Ангелине, након дочека у Новој Пазови:

Отац Миле Јокић, архијер. намесник старопазовачки:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *