Из Храма Св. Константина и Јелене у Инђији

Светлост Истинита и сабор за Славу храма Светога Константина и Јелене у Инђији 03. 06. 2016. и предавање јеромонаха Рафаила Бољевића, у петак, 10. 03. 2016.

Бдење пред Славу храма Св. царева Константина и Јелене у Инђији служили су војни свештеници – јереј Ђорђе Стоисављевић и јереј Предраг Докић, и јереј Милан Алимпић. Том приликом је беседио јереј Ђорђе Стоисављевић, војни свештеник и својим присуством приближио нам време када су веру бранили цареви и владари. Појање је улепшао професор појања из Богословије Св. Арсенија Сремца, Горан Власац. Свету Литургију на дан Славе храма служили су протонамесник Борис Милинковић, који је и беседио, архимандрит Стефан, игуман великореметски, протојереј-ставрофор Миле Јокић, протојереј Витомир Васић, протојереј Гвозден Арамбашић и протојереј Слободан Крстић. Свечана Литија после Свете Литургије, трпеза љубави и играње деце у народним ношњама су свима обновили наду да док се крећемо ка Светлости нисмо изгубљени у тами света.
NaslovnaПредавање јеромонаха Рафаила Бољевића „Већи од Небеса“ крунисало је Вазнесењске и Васкршње свечаности у храму Св. Константина и Јелене у Инђији, као и саму Славу храма пошто је јеромонах Рафаило Бољевић говорио о Ономе који је ради нас постао храм, очовечио се. Он је ради нас и нашега Спасења учинио све, а затим се Вазнео у човечијем Телу и сео са десне стране Оца (Он као Бог је увек са Оцем, а као Човек се Вазнео на Небо). Јеромонах Рафаило из манастира Подмаине је кроз дирљиво тумачење Јеванђеља по Марку и богослужбеног тока Васкршњих и Вазнесењских празника подсетио присутне да вера у Истинску Светлост подразумева и промену срца. Питањем да ли је вест (Јеванђеље) о Васкрсењу утицала на наш живот и да ли нам у срцу одјекује васкршња радост тако да не остајемо исти пред чињеницом Васкрслога Логоса, поставио је пред све проблем лажне и лицемерне побожности. Свети апостол Тома, као и други Ученици, желели су да се увере, али после истинског увида у Тајну Христа нису остали исти. Њихово срце се после провере заиста уверило у истинитост Светлости света. Да ли се ми мењамо изнутра или остајемо исти, често неповерљиви, лицемерни, лажни ученици, јесте оно што је желео да постави као проблем јеромонах Рафаило Бољевић. Речима да се Господ гади лажне побожности указао је присутнима да Бог жели наше срце, не само нашу спољашњу побожност.

Вероучитељ Горан Груловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *