Света архијерејска Литургија у Шимановцима

Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије чинодејствовао је у недељу 3. априла 2022. године торжественом Литургијом Светог Василија Великог у величанственом шимановачком храму Преноса моштију светог оца Николаја.

Дан којег створи Господ, дан је радосног сусрета са Господом, дан сусрета једних са другима у цркви на богослужењу.

На дан када наша Света Црква прославља Светог Јакова епископа и исповедника и са њим Божје угоднике Преподобног Кирила епископа катанског у Сицилији, Светог Тому патријарха цариградског и Преподобног Серапиона, дивна црквена заједница дочекала је свог Архипастира достојанствено, и са највећом људском указаном пажњом. Деца и млади први приђоше свом Архипастиру за благослов а затим остали парохијани.

Какав је то величанствен заједнички улазак у дом Божји у којем све одише топлином вере, топлином срца, у којем сјаје изображени ликови светитеља са иконостаса и свих икона које красе Божју кућу.

Епископу сремском саслуживали су протојереј-ставрофор Милорад Симић парох батајнички, Високопреподобни архимандрит Атанасије из манастира Старо Хопово, јереји Александар Чавка, парох угриновачки и Бојан Мијановић, архијерејски намесник пећиначки, са епархијским ђаконом Гораном Власцем.

За десном певницом су ангелским гласовима појале чланице вокалног састава Вера, Нада и Љубав предвођене диригентицом Бојаном Радивојевић као и богослови четврте године Православног богословског факултета Универзитета у Београду: Никола Стјепановић и Недељко Анђелић.

У обновљеном Николајевском храму све блиста – и људи и храм. Све је у божанској хармонији, све са својим пастиром, протојерејем-ставрофором Жељком Кретићем који је и овом приликом имао за свакога топлу реч, осмех, одговорио на питање, упутио на Причешће…

А како и не би све ово било овако, кад је непрестан труд свештеника на Њиви Господњој и то се очитава на лицима верних. Ово је колико знамо јединствен случај да парохијани на смену читају Псалтир у цркви. Вођени сигурном свештеничком руком оца Жељка, сами се пријављују, и Псалтир тече као река, мирна река, тече без престанка – то је она река која се улива у луку спасења.

Ученике Основне школе „Душан Јерковић Уча“ за данашњи радостан сусрет са Богом и са Епископом сремским Господином Василијем, припремили су вероучитељ Петар Кашић са учитељицама и наставницама.

После свете Литургије верном народу се обратио Епископ Василије који је заблагодарио Богу на данашњем дану и верне поучио вери, позвавши верни народ да се 15. маја 2022. године сабере у Сремским Карловцима где ће се одржати почетак Светог Архијерејског Сабора и достојно обележити стогодишњица уједињења Српске Православне Цркве.

У парохијској сали за трпезом агапе коју је приредила ова црквена општина настављени су богоугодни разговори. Овом приликом Епископу Василију у име верног народа са свештенством намесништва  пећиначког захвалио се архијерејски намесник отац Бојан Мијановић.

Прота Жељко Кретић као и увек, срдачан домаћин чија су врата увек отворена је са протиницом и женама мироносицама приредио величанствен дан и све у њему, дан истинског Божјег мира и истинске Божје љубави за творевину Његову.

Текст и звучни запис: Зорица Зец

Фотографије: Храм Преноса моштију Светог оца Николаја у Шимановцима

Извор: Радио Српски Сион

 

Беседа Епископа сремског Господина Василија:
 Беседа за Трпезом љубави, архијерејски намесник пећиначки:
 Студенти четврте године Православног богословског факултета Универзитета у Београду – Никола Стјепановић и Недељко Анђелић:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *