Петроварадин прославио Хозевитске мученике

У храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину данас су литургијски прослављени Свети Хозевитски мученици. Овај храм, у који радо долазе и млади и они нешто старији из више парохија, па и епархија, сваки пут има неки нови детаљ. Наиме, овај пут су поред застакљених икона Покрова Пресвете Богородице и Хозевитских мученика уочљиви лепи детаљи позлате на иконостасу и трону Богородице Млекопитатељнице.

Светом Литургијом је началствовао јереј Бранислав Керечки, старешина овог најмлађег петроварадинског храма. За певницом су појали искусни парохијски појци, док је храм био готово потпуно испуњен верним народом. Пре Свете Литургије обављено је мало освећење воде и кропљење присутних верника, који су нешто касније могли да испију по чашицу освећене воде за здравље.

На крају Свете Литургије они који су се спремали постом, молитвом и исповешћу приступили су Светој тајни причешћа. После Свете Литургије јереј Бранислав Керечки је у надахнутој беседи говорио о страдању Хозевитских мученика у Светој земљи Христа ради и чуду да се део тих моштију налази баш у овом петроварадинском храму. Потом се приступило освећењу славских дарова и ломљењу славског колача, те подели нафоре.

Верницима су у парохијској гостопримници сестре мироносице приредиле освежење и окрепљење за трпезом љубави.

Текст и фотографије: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *