Љубав према природи је љубав према Богу

“ЉУБАВ ПРЕМА ПРИРОДИ, ЈЕ ЉУБАВ ПРЕМА БОГУ”
Диван дан у Храму Светог Архангела Гаврила.
Пример и понос нашег села су наша дивна деца.
Ми смо Црква и једна велика породица.
Богу хвала, хвала вама драга децо.

Бог је створио свет из љубави.

Првог дана, Бог је створио светлост.

Другог дана Бог је створио свод небески и раставио воду под сводом од воде над сводом, а свод назва Бог небо (Небо какво ми данас познајемо).

Трећи дан, Бог је сабрао сву воду на једно место и назвао је море и речју својом издигао је из мора сухо и назвао га копно. По земљи је израсла трава и сво биље по врстама њиховим, које носе семе.

Четврти дан, Бог је створио Сунце да управља даном, и месец да управља ноћу, и звезде: да светле и да буду знаци времена, дана и година.

Петог дана, Бог је створио птице небеске по врстама њиховим, рибе морске по врстама њиховим и остала створења велика и мала.

Шестог дана Бог је створио стоку, ситне животиње и звери земаљске по врстама њиховим.
На крају рече Бог: “Да начинимо човека по лику и подобију Нашем, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од целе земље и од свих животиња што се мичу по земљи.”

Човеку је Бог поверио васцелу творевину на бригу и чување. Човек је круна Божје творевине и зато Бог назива човека и Господарем целог света. Бог човека назива Господарем, јер је његов задатак да се брине о свету и свему на свету. Бринући се о повереној нам природи испуњујемо заповест Бога Живог.

Не загађујмо реке, језера и мора, не сецимо шуме, не бацајмо смеће по улицама, школском дворишту и сличним јавним површинама. Посадимо дрвеће и цвеће и бар мало олакшајмо озонском омотачу.

Дошли смо на идеју да покренемо акцију, под називом: “ЉУБАВ ПРЕМА ПРИРОДИ, ЈЕ ЉУБАВ ПРЕМА БОГУ”. У овој акцији нам је битна симболика. Свако дете би требало да засади по једну ружу, јер на тај начин пројављује да је део храма, црквеног живота и да припада Светињи. Координатор ове акције је наш вероучитељ, старешина храма Светог архангела Гаврила у Лаћарку, презвитер Бранислав Дивљак. Сврха ове акције јесте дружење и рад наших малишана. Сви смо ми једна велика породица, чији је дом ХРАМ. Овде нисмо битни ТИ и ЈА, већ смо битни МИ.

Текст и фотографије: јереј Бранислав Дивљак

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *