Владика Василије служио на Теодорову суботу

“Велика су дела вере…”
(Почетак тропара светог великомученика Теодора Тирона)

Светотаjински живот је неопходан за живот сваког хришћанина,а поготово за оне који се припремају да постану служитељи Божији.У петак чисте седмице у нашој богословији је обављена Св.тајна исповести.Исповест је важна, јер кроз њу добијамо опроштај за наша сагрешења, те тако спремљени приступамо Светој чаши. Ову Св.тајну су извршили духовници богословије протојереји-ставрофори Споменко Грујић и Гавро Милановић. На навечерје празника Теодорове суботе ђаци су заједно са професорима узнели молитву Господу да их удостоји примања пречистог Тела и Крви Његовe.

На сам дан Теодорове суботе ђаци и професори са верним народом су се на Св. Евхаристији заједно причестили, јер је Господ рекао: ,,Ко једе моје тело и пије моју крв, има живот вечни, и ја ћу га васкрснути у последњи дан.“(Јн 6,54)

Евхаристијским сабрањем је началствовао преосвећени владика г.Василије са сремскокарловачким клиром. Овим је обележен значајан спомен на великомученика који је заштитио хришћане од оскрнављења у време безбожног цара Јулијана Одступника, а чије се нетљене мошти налазе на Фрушкој гори, у манастиру Ново Хопово. Редовно причешћивање је битно за све хришћане, а поготово у време Часног поста.

Извор: Фејсбук страница “Српска православна Богословија Светог Арсенија”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *