Прослава Светог мученика Трифуна у Нештину  

У подунавском, малом, али духом и народним манирима богатом насељу Нештину, Свети Трифун као заштитник вина, виноградара и винара прославља се доста година уназад. Мештани овог села генеолошки су везани за Светитеља, јер је ово подручје у ком се традиционално вино прославља као оно које се узноси и приноси у савршавању Свете Литургије – Светајне Цркве Христове.

У организацији младог, ведрог и у овим тешким временима итекако потребног селу, сеоским искушењима и потребама, свештеника Страхиње Џамбића, све је било у славу Господњу и угодника Му Светог Трифуна. Свету Литургију служио је, по благослову Епископа сремског Г. Василија, архијерејски намесник подунавски протојереј – ставрофор Гавро Милановић уз саслужење подручних свештеника: проте Бранка Денчића, јереја Немање Теофиловића, Бранислава Дивљака, јеромонаха Евгенија настојатеља манастира Раковца и епархијског ђакона Горана Власца.

Свету службу Божију својим умилним гласовима увеличали су студенти нашег Православног богословског факултета Универзитета у Београду и катихете наше Епархије.

Као пример изванредне сарадње сваког, па и овог молитвеног подухвата и служења, вреднa помена јесте сарадња Цркве и световне власти. Председник општине Бачка Паланка, господин Бранислав Шушница, са својим сарадницима, увеличао је ово сабрање приносећи молитве за све житеље, сараднике и доброжелатеље бачкопаланачке регије и српства уопште. Такође, у молитвеном присуству госпође Тамаре Пилиповић, посланика Народне скупштине Републике Србије и председника МЗ Нештин господина Синише Вујасиновића радост је била употпуњена и умногоме вреднија.

Прота Гавро је пренео молитвене поздраве владике Василија са жељом да се у радости и сваке врсте напретку житељи Нештина овако у славу Божију и светитеља Његових сабирају на многе и радосне, родне године.

Орезавши и благословивши винограде и поља у нештинском атару, умоливши Господа за добар род, свештеници су са својим окупљеним народом окусили послужење које су припремили мештани и људи добре воље, који су пристигли из целог Срема.

Teкст и фотографије: Православни катихета мр Стефан Недић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *