Синергија Цркве и школе на пољу верске наставе  

Благословом, идејом и љубављу архијерејског намесника румског протојереја – ставрофора Сретена Лазаревића, а добротом, предусретљивошћу и организовањем старешине Саборног Храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, протојереја Душана Вишекруне, од ове године црквена општина румска одлучила је да дарује ученике веронауке.

Замисао је да се на предлог вероучитеља, из сваког одељења румских основних и средњих школа, по један ученик награди за уредно похађање, активно учествовање и делатну љубав према верској настави. Тако су се у 33. недељу по Духовима 06.02.2022. на Светој Литургији у Саборном румском храму окупили ученици и професори Средње техничке школе „Миленко Брзак- Уча“ да молитвено и саборно прославе Преподобну Ксенију Римљанку и Свету Ксенију Петроградску. Свету службу Божију служио је прота Душан уз саслужење пензионисаног проте Рајка Цабунца, уз присуство родитеља, бака, дека и свих оних којима су осмеси и задовољство литургијског славља била – дивна српска деца, омладина и будућност српске Цркве, школе и нације уопште.

Приказавши свој рад са часова стручних предмета, у име ученика школе која је техничке струке, свима се захвалила Ана Пејић, одлична ученица, анђеоских манира, будући инжењер, ученица одељења Е/41 образовног профила Електротехничар рачунара. Она је дошла са својом породицом, да заблагодари црквеној општини и прикаже своје умеће којим ће се у будућности бавити на опште добро овог друштва.

Све ученике, њих двадесетак, наградио је старешина, прота Душан, књигом свештеника Илије Шугајева „Једном за цео живот“. Засигурно, обострано и одлучно свима је циљ, како је истакао прота Душан, радовање у Господу за све, а исход срдачан – наставити у овако тешком времену континуирану и непресушну сарадњу Цркве и школе које су „две рођене сестре“ овог народа, ове земље и људи који живе на нашим просторима.

Биће ово почетак свега онога што је умољено и замишљено, на општу радост свих наших ученика, вероучитеља, а најпре духовника – свештеника, јер се овде закон љубави, први и основни, највећи и најсилнији, показује делатно и беспоштедно.

Стефан Недић, вероучитељ у

СТШ „Миленко Брзак- Уча“ у Руми

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *