Патријарх Порфирије на Божићном ручку са потребитима

Да је сваки човек у невољи и сваки потребити човек наш ближњи Господ нам показује у причи о милостивом Самарјанину из Еванђеља по Луки (Лк 10, 29-37). На овој тачки хришћанска љубав се показује као љубав која није од овога света и која свој идентитет црпи из вере у Господа Исуса Христа, Бога рођеног у јаслама, Бога који није имао где главу склонити, оспораваног, понижаваног и на крсту распетог. Хришћанска љубав се таквом показује зато што не пита ко је тај потребити коме моје мало може бити пуно.

Вођен овом свештеном истином на коју нас опомиње Еванђеље, након свете архијерејске Литургије у спомен-храму Светог Саве, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије благословио је Божићну трпезу и ручао је са потребитима у просторијама Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке.

Божићној трпези љубави присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског, као и презвитер Владимир Марковић, секретар Верског добротворног старатељства које очинском бригом патријарха Порфирија наставља јеванђелско дело о љубави према свима без изузетка, а особито према онима презренима и потребитима. Трпези љубави која је наставак литургијског славља присуствовао је и протођакон др Драган Радић.

У току празничног сусрета у љубави Богомладенца Христа, Његова Светост је разговарао са потребитима на бројне животне теме, сведочећи да радост Божића позива на заједништво, љубав, али и на спремност да усрдније следимо јеванђелска начела. Као духовни отац и предстојатељ, Патријарх је посаветовао сабране указујући на начине којима могу да се превазиђу тешкоће и проблеми са којима су суочени.

Непосредно пре почетка трпезе љубави, Његово Преосвештенство Епископ хвостански Јустин и презвитер Владимир Марковић поделили су у име Патријарха српског Божићне пакете свим потребитима, делећи празничну радост и љубав са њима.

Овим сабрањем и делом љубави првојерарх Српске Цркве је поручио да је љубав према потребитима уједно и суштина мисије Цркве у свету: „Тако да се светли светлост ваша пред људима, да виде ваша добра дела и прославе Оца вашега који је на небесима“ (Мт 5,16), или светоотачким речима речено: „Видео си брата свога, Бога си видео.“

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *