Бадње вече и Божић у храму Светог Првомученика и Архиђакона Стефана у Сремској Митровици

 У цркви Светог Првомученика и Архиђакона Стефана у Сремској Митровици и ове године су свечано обележени празници успомене на Христово рођење. 

На Бадњи дан одслужили смо Свету Литургију са почетком у 09:00 часова. Литургијом је началствовао протојереј Владимир Недељковић уз саслужење протономесника Андрије Авакумовића и ђакона Александра Цигановића. Након литургије освештали смо бадњачиће да би се они касније поделили верном народу.

У 17:00 часова смо одслужили вечерњу службу. Служили су је свештеници нашег храма а за певницом је појао верни народ. Након завршене вечерње службе изашли смо у порту храма где је био одржан кратак културно – уметнички програм у оквиру кога су наступили црквени хор „Светосавци“, којим руководи ђакон Александар Цигановић, етно група „Огањ“ под руководством Валентине Тадић и музички састав „Полифоника“, којим диригује Јованка Иванић. Хорови су извели неколико пригодних песама, а највећи утисак на све присутне је оставило заједничко извођење Божићног тропара, од стране свих хорова. Након тога се приступило паљењу бадњака од стране свештенства и верног народа а уприличено је и традиционално ломљење чеснице, а дукат је извукла једна од најмлађе деце, девојчица Сара. На самом крају имали смо прилику да уживамо у прелепом ватромету који је на неки начин обележио наступајући празник рођења Христовог – Божић.

На празник Христовог рођења, одслужили смо поноћну литургију. Литургијом је началствовао протојереј Владимир Недељковић уз саслужење протонамесника Андрије Авакумовића и ђакона Александра Цигановића. Велики број људи и деце је тада приступио Светој Тајни Причешћа. У склопу Причастног имали смо прилику да чујемо неколико Божићних песама у извођењу црквеног хора „Светосавци“.

Након литургије су деци подељени слаткиши а верни народ је сабрање наставио на заједничкој трпези љубави у просторијама цркве.

И ове године упућујемо све најлепше жеље у новој 2022. години.

Желимо да у срцима свих људи завлада мир и радост, па да се у добром здрављу саберемо и следеће године и прославимо најрадоснији празник Христовог рођења.

МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Текст и фотографије: ђакон Александар Цигановић, Дејан Мостарлић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *