Рођење Господа и Спаса нашег Исуса Христа прослављено у Саборном храму  у Руми

Данас, 7. јануара 2022. године по новом, а 25. децембра по старом календару, Српска Православнa Црква радосно прославља Рођење Господа и Спаса нашег Исуса Христа. 

Мир Божији – Христос се роди!

Ваистину Христос се роди!

На најрадоснији празник међу свим празницима – Божић, тачно у поноћ, служенo je Јутрење, а у наставку Света Литургија, у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми.

Светом Литургијом началствовао је  архијерејски намесник и парох румски, протојереј Сретен М. Лазаревић.

За певницом су појали вероучитељи из Руме, Маринко Симић и Милош Гудовић, који су улепшали божићно празнoвање.

У храму пуном верног народа, храму из којег је зрачила радост и благодат, прослављено је рођење Спаситеља света, Богомладенца Господа Исуса Христа, чије оваплоћење представља један од три најважнија и најрадоснија хришћанска празника (поред Васкрса и Богојављења).

У овој благословеној ноћи у којој се молитвено сећамо Рођења нашег Спаситеља у витлејемској пећини, већина присутних верника пришла је Светом путиру и на тај начин окончала Божићни пост, сједињујући се с новорођеним Спаситељем.

По сванућу, у 9.00 часова, почела је Света Литургија којом је началствовао старешина храма Силаска Светог Духа на апостоле, јереј Душан Вишекруна.

Оно што посебно радује јесте чињеница да ни овог пута отац Сретен и отац Душан нису напуштали свој веран народ, него су и у најсветији дан закорачили сабрани заједно као једна породица, славећи Богомладенца.

Данас, у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, благочестиви народ се испуњавао богатством од Христове  бесконачне и неизмерне љубави и простоте, са којима се не може упоредити богатство ниједног царства, нити сјај било чега земаљског, уједно узносећи молитве Господу да сачува све којима је потребна помоћ и утеха, да подари здравље болеснима, укрепи њихове ближње и све испуни надом у помоћ Богомладенца Христа, молитвама Пресвете Богородице и свих светих.

Подсећања ради, на линку испод текста, можете погледати видео прилог прославе Бадње вечери које је обележено величанствено, како и доликује овом великом празнику над празницима, родитељу свим осталим благим данима.

Рођењем Твојим, Христе Боже наш, засија свету светлост разума, у којој, они који се звездама клањаху, од звезде научени беху да се поклоне Теби – Сунцу Правде, и да познају Тебе са висине Истока; Господе, слава Ти!

Текст, видео прилог и фотографије: Мирјана Босић

Извор: Радио Српски Сион

Видео: БАДЊЕ ВЕЧЕ У ХРАМУ СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ У РУМИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *