Из румског Завичајног музеја

У уторак, 17. маја 2016. године са почетком у 20 часова у Завичајном музеју Рума отворена је изложба пешкира из збирке Завичајног музеја Рума. Аутор ове изложбе је г-ђа Јелена Арсеновић. Пешкир је текстилни предмет присутан код свих етничких заједница у Војводини. Не само да је служио практично и у свакодневној употреби, он је важио за посебан украс у дому, пратио је обичаје који су везани за све важне догађаје у животу – од рођења, преко венчања, крштења до смрти – као јединствен дар. “Сваки пешкир има своју индивидуалну причу јер су у њих уткана лична осећања, надања, очекивања, радости, али и разочарања и губици. Делићи тих прича остану забележени, већи део њихове историје буде заборављен, а емоције и дух уткани у њих остају да живе са предметом” – напомиње аутор изложбе г-ђа Јелена Арсеновић.
Ђакон Немања Теофиловић

ОПШИРНИЈЕ, СА САЈТА ОПШТИНЕ РУМА:
У оквиру манифестације „Музеји Србије 10 дана од 10 до 10″ у Завичајном музеју у Руми отворене су две изложбе: „Уметничко наслеђе – сликарски легати Завичајног музеја Рума” и „Етнолошко наслеђе – пешкири из збирке завичајног музеја Рума“.

Румљанима су, у сали легата Миливоја Николајевића, представљена дела из пет сликарских легата уметничког одељења Завичајног музеја Рума. Реч је о делима из легата Миливоја Николајевића, Др Романа Соретића, Бранислава Макеша, Бранке Колунџић и Федора Феђе Соретића.

Драгомир Јанковић, историчар уметности и музејски саветник напоменуо је да уметничко наслеђе протоком времена све више добија на вредности и да би Рума требала да има Кућу легата по угледу на неке друге средине.

„Завичајни музеј има потешкоћа, пре свега просторно смо ограничени, да се о свим овим делима брине на прави начин и зато треба размишљати да као Београд или неке друге средине и Рума добије Кућу легата. Тиме би побољшали услове старања, чувања и заштите легата, као и њиховог отварања за јавност и њиховој популаризацији. Презентација предмета из легата била би у складу са савременим музеолошким стандардима”, казао је Јанковић.

Изложба предмета из текстилне збирке Етнолошког одељења, представља причу о пешкирима кроз контекстуализацију њихове употребне, украсне и обичајне функције, о чему је говорила кустос етнолог, Јелена Арсеновић.

Музичку потпору изложби пружио је хор Гимназије “Стеван Пузић”, предвођен професорицом Маријом Ратанчић.

Манифестација “Музеји Србије 10 дана од 10 до 10” траје до 21. маја, али се ове изложбе у Завичајном музеју могу погледати до половине јуна. Након 21. маја Завичајни музеј је средом и суботом отворен за посетиоце до 17 часова, а осталим радним данима изложбе се могу погледати до 20 часова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *