Верска настава у Епархији сремској

Верска настава у Епархији сремској, аутор: мр Предраг Миодраг; рецензент: проф. др Радомир Поповић; издавач: Епархија сремска; Сремски Карловци 2021, стр.126

Са благословом Епископа сремског Господина Василија и уз свесрдну подршку блаженопочившег Милете Радојевића, саветника за верска питања у Министарству просвете и образовања, дугогодишњег директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, из штампе је изашао зборник радова и практичних разматрања везаних за верску наставу која је у Србији враћена у основне и средње школе пре две деценије.

„Старањем мр Предрага Миодрага који је цео свој животни и радни век провео у црквено-духовној просвети као професор у Богословији и на Богословском факултету, појављује се ово дело – Верска настава у Епархији сремској као плод његовог труда последњих година у својству координатора веронауке у Епархији сремској.

Приложено је неколико стручних радова наших познатих педагога: протојереја-ставрофора др Драгомира Санда, проф. др Александра Јовановића, Славице Ракић самосталног саветника МПНТР Републике Србије и члана Владине комисије за верску наставу у школи и самог аутора Предрага Миодрага.

Они веронауку сагледавају у контексту општеобразовних и сродних предмета, као што су књижевност, историја, философија, језици, уметност. Ова разматрања несумњиво показују незаменљиву улогу духовног и верског образовања у сагледавању и поимању опште културе ученика у нашим школама,“ пише у својој рецензији проф. др Радомир Поповић.

У књизи су дати текстови настали из панел дискусије, те читамо шта нам казују: вероучитељ мастер Никола Ерцег (Основна школа „Вук Караџић“ Сурчин, 2020.); др Љиљана Јовановић, вероучитељ у Медицинској школи Београд; јереј Вукашин Цветојевић (водитељ Катихетског одбора Епархије осјечко-пољске и барањске); ђакон Павле Божовић (вероучитељ у Саборном храму у Подгорици); ђакон Петар Николић (Филолошка гимназија у Сремским Карловцима) и Александра Гаруновић ( ОШ „Бошко Палковљевић Пинки“ у Сремској Митровици.

Предлог унапређења верске наставе чини трећи део књиге, те више о томе сазнајемо од мр Предрага Миодрага који пише о Плану и програму веронауке, у поднаслову стоји: Православни тип и образац свештеника и вероучитеља.

Серјожа и Злата Попов пишу на тему Представљање уџбеника из веронауке и подсећају на прву књигу петотомника под оригиналним називом „Закон Божји“ односно „Веронаука“ објављену први пут 1956. године у Паризу. Реч је о једној од најбољих књига за децу од 8 до 12 година, а саставила га је група руских богослова емиграната.

Извештај о раду као координатора верске наставе Епархије сремске са састанка са Епископом сремским Господином Василијем у присуству осам намесника (4. јун 2020) објављује проф. мр Предраг Миодраг.

Са конкретним предлозима и идејама Како унапредити верску наставу, бави се и предаје нам проф. енглеског језика Сања Симић де Граф из ОШ „Вук Караџић“ у Лозници.

Књига Верска настава у Епархији сремској завршава се прилозима о наградама, радовима и признањима Игора Јовановића, студента Информатичке Академије Београд; Милоша Јефтића, наставника верске наставе у Техничкој школи „Миленко Веркић Неша“ у Пећинцима, те ученице генерације ове школе, Александре Бакић.

Епархија сремска је добила корисну књигу намењену вероучитељима, намесницима и просветним радницима, a Веронаука је и овом књигом гласно проговорила.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *