Слава манастира Мала Ремета

Јесење сабрање на празник Покрова Пресвете Богородице у манастиру Мала Ремета отпочело је у среду, 13. октобра, празничним бденијем које су служили протојереј-ставрофор Споменко Грујић, протојереј Богдан Михаиловић и протојереј Бранислав Мишковић.

На сам дан манастирске славе Свету Литургију су служили протојереј-ставрофор Маринко Радмило – пензионисани парох нирнбершки, протојереј Сретен Лазаревић – архијерејски намесник и парох румски, протојереј Небојша Димковић – парох врднички, протојереј Бранислав Мишковић – парох румски и јереј Младен Косановић – парох у Стејановцима и Бешенову. По прочитаном Светом Јеванђељу беседу, коју можете послушати у прилогу, произнео је протојереј Сретен Лазаревић. За певницом је певао студент ПБФ-а Сава Глигић.

Након заамвоне молитве уследио је тократни опход око светога храма после чега је пререзан славски колач и освећено славско жито. Прослава се наставила за богатом трпезом љубави у манастирској трпезарији. Током обеда, присутнима се кратким словом обратио отац Сретен Лазаревић.

Покров Пресвете Богородице 

Одувек је Црква прослављала Пресвету Богородицу као покровитељку и заштитницу рода хришћанскога, која својим ходатајственим молитвама умилостивљава Бога према нама грешнима. Безброј пута показала се очигледном помоћ Пресвете Богородице, како појединцима тако и народима, како у миру тако и у рату, како у монашким пустињама тако и у многољудним градовима. Догађај који Црква данас спомиње и празнује доказује управо то постојано покровитељство Пресвете Богородице над родом хришћанским.

Дана 1. октобра 911. године, у време цара Лава Мудрога (или Философа) одржано је свеноћно бдење у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду. Народа је била пуна црква. У позадини цркве стајао је св. Андреј Јуродиви са својим учеником Епифанијем. У четврти сат ноћи појавила се Пресвета Богородица изнад народа са распростртим омофором на рукама, као да том одећом покриваше народ. Беше обучена у златокрасну порфиру и сва блисташе у неисказаном сјају, окружена апостолима, светитељима, мученицима и девицама.

Свети Андреј, видећи то јављање, показа руком Епифанију блаженом, и упита га: „видиш ли, брате, Царицу и госпођу над свим, како се моли за сав свет?” Одговори Епифаније: „видим, оче, и ужасавам се!” Због тога се установи ово празновање, да нас подсети како на тај догађај тако и на стално покровитељство Пресветe Богородице, кад год ми то покровитељство, тај покров њен молитвено иштемо у невољама.

Текст и фотографије: Милан Романовић, студент ПБФ-а Универзитета у Београду

Извор: Радио Српски Сион

Беседа архијерејског намесника и пароха румског, протојереја Сретена Лазаревића:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *