Представници црквених медија на стручном скупу у Крагујевцу

Представници црквених медија на стручном скупу у Богословији Светог Јована Златоустог у Крагујевцу

На Михољдан 12. октобра 2021. године, у крагујевачкој богословији Светог Јована Златоустог организован је стручни скуп посвећен стратегији верских медија у управљању друштвеним мрежама. Потпун назив теме скупа гласио је „Стратегија верских медија у управљању друштвеним мрежама за потребе остваривања јавног интереса у информисању са посебним освртом на кризне ситуације”. Овај једнодневни скуп организовао је  Радио Златоусти, званични медиј Епархије шумадијске, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. На скупу су учествовали представници 14 верских медија.

Поздравно слово произнео је протојереј-ставрофор Зоран Крстић, ректор Крагујевачке богословије, који је пренео присутнима благослов Преосвећеног Епископа г. Јована, нагласивши да је овај стручни скуп једна карика у побољшању рада црквених медија. О значају непосредне комуникације, контакта у раду запослених у црквеним медијима говорио је главни уредник Радија Златоусти Епархије шумадијске, прота Милић Марковић

Ђакон  Александар Савић, управник Центра за проучавање савремених технологија СПЦ, који је на овом скупу за тему имао наступ верских заједница у медијима, истакао је да би била грешка за Цркву да не учествује у медијском животу. Црквени медији треба да воде рачуна о следећем: коме се Црква обраћа у медијима, на који начин, ко је представља, као и о језику којим говори, како би широки аудиторијум разумео суштину.

„Радио и телевизија као медији нису превазиђени“, казао је ђакон Александар и додао да је улога ових медија додатно употпуњена учешћем на друштвеним мрежама. Ипак, сматра ђакон, нису све мреже подједнако пријемчиве за Цркву, а и треба бити обазрив када је реч о наступима на друштвеним мрежама. „Ми треба да причамо о светлости, а не да се бавимо тамом,“ рекао је између осталог ђакон Александар.

Проф. др Растко Јовић, са Православног богословског факултета у Београду, који је говорио на тему “Медији и слика сукоба у Цркви”, указао је да поједини изазови произилазе из недостатка јасног идентитетског односа ко смо, коментаришући учешће Цркве у савременом животу и присутности у медијима.

Током друге сесије су говорили поједини представници црквених емитера. Истакнуто је да су изазови о којима се говори – заједнички, с обзиром на историјски тренутак у којем смо. Такође, постоји слагање да је стратегија кључна.

Сузана Миличић, директорка ПР агенције „Контакта“, говорила је на тему “Традиционални медији и друштвене мреже – сарадници или супарници”.

Благодаримо Зорици Зец на достављеним информацијама, фотографијама и звучним записима 

Извор: Радио Српски Сион

Проф. др Растко Јовић:

Ђакон Александар Савић:

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *