Најава: Хиротонија архимандрита Јована (Станојевића ) за Епископа хумског

Животопис архимандрита Јована (Станојевића ), изабраног Епископа хумског, викара Епископа диселдорфског и немачког

Јован Станојевић је рођен на Видовдан 1979. године у Вуковару као треће дете Душана и Боје (рођ. Миловановић). На крштењу је добио име Радослав. Одрастао је у Борову где је завршио и основну школу, након које је у Вуковару завршио аутомеханичарски занат. Са благословом блажене успомене Епископа осечкопољског и барањског Лукијана 1998. године уписао је Богословију „Свети Арсеније I Сремац“ у Сремским Карловцима коју је завршио 2004. године. Епископ Лукијан га је 16. септембра 2000. године замонашио у чин мале схиме, следећег дана рукоположио у чин јерођакона, а 2014. године у чин јеромонаха. По благослову надлежног архијереја 2004. године је уписао основне студије на Православном богословском факултету Универзитета у Београду на којем је дипломирао 2009. године.

У току основних студија, од јула до децембра 2007. године, боравио је као гост у Епархији западноамеричкој, где је уз епископа Максима имао прилику да се упозна са животом, мисионарским и другим изазовима свете Цркве у Западној Америци. По окончању основних студија наставио је своје усавршавање на Грчком православном теолошком факултету „Часни Крст“ у Бостону, као и на универзитетима у Минстеру, Бирмингему и Вуперталу где је и докторирао 2019. године (https://www.editionen.uni-wuppertal.de/de/personen/assoziierte-kollegiatinnen-und-kollegiaten/stanojevic-jovan.html).

Ради као научни сарадник на Теолошком факултету у Вуперталу (https://www.kiho-wb.de/personal/jovan-stanojevic/) на истраживању грчких рукописа књиге Откривења (https://www.manuscripta-biblica.org/). Од 2018. године по благослову надлежног епископа Григорија духовник је у Епархији диселдорфској и немачкој, у којој врши света богослужења и проповеда. Говори енглески, немачки и грчки језик.

На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске архимандрит Јован (Станојевић) је изабран за Епископа хумског, викара Епископа диселдорфског и немачког.

Извор: СПЦ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *