Обележена слава храма у Визићу

На празник Чуда Светог архангела Михаила, када се слави и спомен на мученика Евдоксија, 19. септембра 2021. године, торжествено и молитвено је обележена храмовна слава у Визићу.

 

Свети храм који је данас одисао посебним сјајем, како због великог празника тако и због новог руха, обзиром да  је недавно обновљен уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија, а уз финансијску подршку општине Бачка паланка, испунио је велики број верника који су узносили молитве Господу, беличајући Светог Архистратига Михаила.

Свету Литургију су служили Архијерејски намесник протојереј ставрофор Гавра Милановић, протојереј ставрофор Момир Џамбић, протојереј Бранко Денчић, јереј Душан Вишекруна, јереј Немања Теофиловић, јеромонах Евгеније и епархијски ђакон Горан Власац,  док се за певницом налазио јереј Бранислав Дивљак и теолог Милан Тронколовић.

Светим тајнама Тела и Крви Христове приступио је већи број сабраних, а након светог причешћа у славску литију са трократним опходом око храма кренуло је свештенство са верним народом, да би се свеосвећујућа благодат Пресветога Духа, која је сишла на евхаристијске Дарове и народ Божји у храму, на тај начин проширила и на све оно што храм окружује и све оне који на том простору живе.

Да све прође у најбољем реду побринуо се се домаћини славе, јереј Страхиња Џамбић, који је након молитвеног дела позвао присутан народ за трпезу љубави.

 

Подсећања ради,на данашњи дан, молитвено се сећамо догађаја који се збио у фригијском граду Колоси, недалеко од Јерапоља, где је постојао храм посвећен светом архангелу Михаилу. Поред наведеног храма налазио се извор лековите воде. Овај храм саградио је становник града Лаодикије, и то у знак захвалности Богу и светом архангелу Михаилу за излечење његове неме ћерке. Архангел Михаило, јавивши се у сну оцу девојке која је била нема од свог рођења и која још није била просветљена светим Крштењем, открио му је да ће његова ћерка проговорити када попије воде са овога извора. И заиста, догодило се чудо. Девојка је код извора  исцељена и почела да говори. Након овог догађаја крстили су се отац, ћерка и целокупна њихова породица, а ревношћу благодарног оца подигнута је црква у част светог архангела Михаила.

Од дана овог великог чуда, не само хришћани већ и незнабошци су почели да долазе на извор тражећи лека разним болестима. Тако су многи од њих, добивши исцељење, примали веру у Христа и крштавали се. У овом храму, шездесет година ревносно је служио један свештеник по имену Архип. Проповедајући Христа, не само речима већ и примером свог богоугодног живота, привео је многе пагане вери. У свом гневу на хришћане уопште – а посебно на свештеника Архипа који се никада није удаљавао од храма и био је узорни Христов слуга – пагани су одлучили да униште храм и погубе Архипа. Да би то извршили спојили су две планинске реке у једно корито и усмерили њен ток на храм. Видевши ову велику опасност свети Архип се усрдно молио архангелу Михаилу да спасе храм од пропасти. На његову молитву, архангел Михаило се јавио и, ударом свог жезла, отворио широку пукотину у стени кроз коју је надолазећа вода потока отекла и храм је спасен.

Видевши тако велико чудо пагани су се разбежали, а свети Архип и хришћани окупљени у храму славили су Бога, благодарећи светом архангелу Михаилу на помоћи. Место где се догодило наведено чудо названо је Хона, што значи „пукотина“.

Фотографије: Јереј Страхиња Џамбић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *